Kisképzősök a Károlyiban

  •  
  •  
  •  

„Kisképzősök” kiállításával ünnepelte a magyar kultúra napját a Károlyi Galéria. A tárlat január 23-án nyílt meg.

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola, közkeletű nevén a Kisképző diákjainak rajzaiból nyílt kiállítás az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium galériájában. A tárlatra Szabó Franciska festőművész, a Kisképző művészeti igazgatóhelyettese, a Károlyi egykori általános iskolás tanulója válogatta ki tanítványa műveit.

A patinás Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola az ország legmagasabb szintű művészképző középiskolája, gyakorlatilag a Képzőművészeti Egyetem előszobája. A diákok heti hat-nyolc órában tanulnak rajzolni, a kiállított alkotások az órákon készített rajzok, melyek tükrözik az iskola tanulási folyamatait.

„Ezek a diákok a rajztanulási folyamat közepén járnak. Már magabiztosan kezelik a különféle rajztechnikákat, de még például az egészalakos emberábrázolást nem tanulták.  De úgy gondolom, hogy sikerült kiemelkedő alkotásokat is elhozni a kiállításra” – mondta Szabó Franciska. A megnyitón Szűts István zeneszerző, a Kormorán együttes billentyűse zongorázott, beszédet mondott Hirmann László a Károlyi igazgatója, Tuza Márta a Károlyi Galéria vezetője, és Szabó Franciska is. A művésznő a Képzőművészeti Egyetem elvégzése után visszatért a Kisképzőbe tanítani, majd az intézmény művészeti igazgatóhelyettese lett. Franciskának öt lánytestvére van, mind az öten a Károlyiba jártak, vagy járnak, és mindegyikük a képzőművész pályát választotta. „A nővérem szintén a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanít, két húgom ott tanul, a legkisebb testvérem pedig itt a Károlyiban nyolcadikos, de természetesen a Kisképzőbe felvételezik” – mesélte a festőművész. Vagyis a Károlyi bőven biztosít utánpótlást a képzőművészeti középiskolának.

j.