Kiszélesítik az ellátást

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt év őszén lett a Görgey úti járóbeteg szakrendelők tulajdonosa az önkormányzat lett. Sorozatunkban Dr. Hintalan Albert osztályvezető főorvos több évtizede praktizáló szülész-nőgyógyász, aneszteziológus intenzív terápiás szakorvost kérdeztük a változásokról.

– A felkérés, hogy vegyem át a szakrendelés vezetését, meglepett, mert nem dolgoztam még rendelőintézetben. A fenntartó önkormányzat és dr. Varga József igazgató bizalmát látva belevágtam. A gyógyító munka mellett az eltelt 2 hónap az elemzés mellett tervezéssel telt – mondja a főorvos. Szükség van a korábban meglévő orvos létszámmal működő rendelőintézeti háttér megtartására a nőgyógyászaton, ez napi három, 6 órás rendelést jelent.

2011-ben a nőgyógyászat betegforgalma elérte a 24 ezret. Minden harmadik, negyedik újpesti hölgy megfordul a rendelésen – kommentálja a főorvos.
A szülészet-nőgyógyászat speciálisan az a terület, amely nem létezhet kórházi háttér nélkül. Mivel Újpesten megszűnt a Szülőotthon, az újpesti nőbetegek számára az egynapos sebészet jelentheti ezt a hátteret. – Az elmúlt években az egynapos sebészetünk a Városi Kórházban, majd a Károlyi Kórházban írt vargabetű után az Árpád Kórházban működik. A sebészet tavaly 900 nőgyógyászati-urológiai beteget látott el, ami szintén beszédes adat. Az ideális egy poliklinikai háttér lenne, ahol a szülés levezetésére is nyílna lehetőség.

A hitvallása szerint a szűrővizsgálatok és a méhnyakrák megelőzésének, a fiatalok egészségvédelmének kiemelt szerepet tulajdonító főorvos ezért a rendelőintézet keretei között szeretné elérni alapellátásként a nőgyógyászati rákszűrés általánossá tételét. További lépésként az egykoron forradalmian újnak számító, Újpesten létrejövő menopauza és oszteoporózis szakambulancia kiszélesítését. A sorból nem maradna ki a teenager ambulancia sem, amely egykoron az önkormányzat támogatásával indult, majd vált országosan is ismertté.

B. K