Konferencia a közös célért

  •  
  •  
  •  

Közös célért rendezett konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a Barankovics Izraelita Műhely a városháza dísztermében, Nemzetegység, pozitív gondolatok a zsidó–keresztény együttélésben, “A holokauszt üzenete Újpesten” címmel.

Wintermantel Zsolt nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy ennek az eseménynek a városháza adhat helyet. Mint mondta, amikor megválasztották, nem csupán a város igazgatásával, hanem lokálpatrióta közösségek irányításával is megbízták, és a legnagyobb ilyen közösségépítő erőt az egyházak képviselik.

Kiemelte: a különböző vallások hívei Újpesten mindig is megfértek egymás mellett, egyben emlékeztetett arra, hogy mindannyian a zsidó–keresztény kultúra gyermekei vagyunk. A konferencia egyik apropóját adó borzalmakra utalva felhívta a figyelmet arra is, hogy az ember eltévedhet, ha nincs erkölcsi rend, ami irányítsa.

– Mindannyian emberek vagyunk, de életünk nem a különbözőségekről kell szóljon, az a célunk, hogy jobb, békésebb jövőt építsünk – zárta gondolatait a polgármester.
Szavai után dr. Antalóczy Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja kapott szót, legfontosabbnak nevezve a közösségépítést.

– Újpestet akkoriban új Manchesterként emlegették, de ezt a fejlődést megakasztotta egy szörnyű tragédia: a hetven évvel ezelőtt, éppen június 12-étől [a konferencia megrendezésének napjától] a városból tizenhétezer (!) embert hurcoltak el, a vidéki zsidóságot pedig szinte teljes egészében deportálták. – Hozzátette: – Emlékeznünk kell, felelősségünk van abban, hogy ez soha ne ismétlődhessen meg, és köszönettel tartozunk azoknak is, akik mentették embertársaikat, és azért küzdöttek, hogy ne hurcolják el őket. Az emlékezés tehát erkölcsi kérdés, felelősség – zárta gondolatait.

Weisz Péter, a másik szervező, a Barankovics Izraelita Műhely elnöke arról beszélt, hogy a hetven éve történtek mindmáig megmagyarázhatatlanok, perek sem előzték meg. Bibliai példával élve keresett magyarázatot, ám szerinte sosem tudható meg, hogyan juthatott el az emberi társadalom idáig. Szintén a Szentírást, azon belül Ábrahámot idézve végezetül azt mondta, a gyűlölet egyetlen ellenszere a szeretet, és mindenkinek, akinek nem jutott a saját hazájában föld, legyen helye az emlékezetünkben.

A konferencia további részében többek között Szerdócz Ervin rabbi beszélt az újpesti hitközség történetéről. Iványi János az újpesti zsinagóga és az emlékfal történetéről, Szöllősy Marianne Újpest iparvárosi múltjáról, Zsengellér József, a KRE Hittudományi Karának dékánja pedig Az újpesti holokauszt és a Soa címmel tartott előadást.

M. Orbán András