Konferencia az iskolai hitoktatásról

  •  
  •  
  •  

A hit-és erkölcstanórák oktatásával kapcsolatban tartottak konferenciát az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumban december 11-én. Az egyeztetésen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest IV. tankerületének vezetője, hitoktatók és iskolaigazgatók vettek részt.

A megjelent hitoktatók és intézményvezetők több feltételt összegeztek, értékeltek, beleértve a diákok nyitottságát és az órák eltérő időpontjait is.

Solymár Péter evangélikus lelkész kiemelte, fontos lenne, hogy a hitoktatás a hagyományos órarendi időben maradjon, ne kerüljön át délutánra. Szerinte azokat a pontokat kellene keresni, ahol közös célok, feladatok vannak. Így például jó ötlet lenne, ha Ady istenes verseit hitoktató ismertetné meg a diákokkal.

Több oktató szerint is az az optimális, ha ezeket az órákat a főbb tárgyakhoz hasonlóan minden intézményben a délelőtti órákban tartják meg és nem kerülnek át délutánra.
Volt olyan iskolaigazgató, aki szerint már az iskolaválasztás előtt, az óvodákban célszerű lenne népszerűsíteni a hitoktatást. Egy hitoktató szerint pedig sem az erkölcstant, sem pedig a hittant nem célszerű szövegesen értékelni, hiszen ebben az életkorban a diákok osztályzatokból „mérik” magukat. Más hozzászóló szerint viszont adott esetben a szöveges értékelés sokkal inkább képes visszaadni a valós teljesítményt, készséget, mint az osztályzat.

Házlinger György, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest IV. tanterületének igazgatója, az észrevételeket hallva és összesítve, azt mondta, a hitoktatás kapcsán évente ugyanígy összegeznek majd az érintett oktatókkal, igazgatókkal.

Kép és szöveg: MOA