Koronavírus: túl kevés szigor vagy túl nagy felhajtás?

  •  
  •  
  •  

Falus András immunológus szerint szigorítani kell a beutazást és a strandok is problémát okozhatnak. Dr. Letoha Tamás kutatóorvos: a jelenlegi fertőzésszám mellett nagyobb a felhajtás, mint amekkora veszélyt jelent a Covid-19.

A múlt pénteki adatok szerint már 14 703 293 koronavírussal fertőzött beteget tartanak számon és 609 887-en hunytak el a vírus okozta betegségben, de amíg az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Afrikában és a balkáni térségben fokozatosan nő a megbetegedések száma, Magyarországon harmadik napja nem hunyt el senki a betegségben, az aktív fertőzöttek száma pedig 494 főre csökkent. (Az új fertőzöttek közül 1-et Budapesten, 3-at Pest megyében, kettőt-kettőt Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egyet pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyében találtak, míg Békés megyéből átsoroltak egy beteget.)

Az Inforádiónak nyilatkozó Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja szerint a szomszédos országokban elkezdődött a második hulláma a járványnak, ezért indokolt lenne a beutazások ellenőrzése. Falus szerint míg az első pillanatban kicsit túl lett reagálva márciusban a helyzet, amit természetesen az olasz, francia, vagy spanyol állapotokat tekintve nagyon is érthetőnek tart, addig most egy kicsit viszont túl könnyedén történik a nyitás. Személyes tapasztalata szerint a tömegközlekedésben betartják az emberek a maszkviselési szabályokat, de boltokban, üzletekben, BKV-megállókban lazul a fegyelem.

Falus szerint a strandoknak egyáltalán nem szabadna nyitva lenniük. Fürdés közben, különösen egy nem nyílt vizes strand, vagy uszoda esetében nagy veszélyt lát az immunológus, aki az éttermeket is túlságosan zsúfoltnak érzi.  Falus a maszkviselést falsnemcsak a zárt helyeken tartaná érdemesnek, hanem mindenhol, ahol néhány méteren belül több ember tartózkodik.

A Szeged365.hu eközben „Év Példaképe”-díjas dr. Letoha Tamás kutatóorvost szólaltatta meg a járvány esetleges második hulláma kapcsán. A szegedi kutatóorvos szerint a jelenlegi fertőzésszám mellett nagyobb a felhajtás, mint amekkora veszélyt jelent a Covid-19.

Nagy a felhajtás a vírus körül, bár ezzel azt a látszatot keltik az illetékesek, hogy nem tudunk úrrá lenni egy olyan víruson, ami napi 8 embert fertőz meg 10 millióból (…) Ennyit bármelyik jelenlévő fertőzésnél ki lehet mutatni. Egy tízmilliós lakosságszámnál legalább 1000-es esetszám és halálozásban is legalább 100-as nagyságrend lenne az, ami veszélyt jelent. Az Ebola például máshogy működik, hihetetlenül elöli a hordozókat, utána megáll, mert meghalnak a hordozók. Ha egy vírus csak terjed-terjed, akkor nem annyira súlyos a helyzet, mert annyira nem veszélyes, hogy a hordozókat megölje. Két éve például volt olyan hét, amikor 35 ezer ember kapta el az influenzát egy héten Magyarországon, akkor nem állt le az egész ország. És az influenzának is magasabb halálozási aránya volt.” – mondta el dr. Letoha Tamás.

A koronavírus ellenszeréért a kutatóorvos értékelése szerint a gyógyszeripar óriási harcot folytat, de a legjobb, ha az emberek betartják a higiéniás szabályokat, lesz majd védőoltás is, és akkor majd mindenki eldöntheti, beadatja-e magának vagy sem.

Dr. Letoha hozzátette: azért épp a koronavírus körül lett ekkora a riadalom, mert relatíve ismeretlen az emberiség előtt – például a felsőlégúti megbetegedések 30 százalékáért eddig is koronavírusok voltak a felelősek, igaz nem a Covid-19, hanem az elődei, de azok sem voltak kevésbé fertőzőképesek, mint ez.

, ,