Korunk népbetegsége: az allergia

  •  
  •  
  •  

Mi az allergia? A szervezetnek az őt ért bármilyen behatással szembeni túlzott válaszreakciója. A válaszreakció sok mindentől függ, de legfőképpen az immunrendszer irányításától.

Az emberek azonos szervekkel, szervrendszerekkel rendelkeznek, azonban különbözőképpen működnek. Mindenkinek más a tápanyag szükséglete, a tápanyag ellátottsága, a szervezet terhelése, stb. Finomabb szférákba tekintve, a sejtműködések is különfélék. Az Univerzumban minden rezgés. A rezgések tartják egyensúlyban a sejten belüli biológiai, fiziológiai, elektromágneses, és sok egyéb funkciót. Az sejtek csak anyagok halmazával képesek működni, ezért tápanyagoknak nevezzük őket. A tápanyagok is rezgések által kötődnek, rendeződnek enzimekké, hormonokká, vagy éppen antioxidánsokká. A sejten belüli életet úgy képzelhetjük el, mint egy ” biokémiai gyárat”. Egy sejt több ezer funkciót képes ellátni. Ezek a sejten belüli működések is mindenkinél különbözőek, hiszen nem egyformán táplálkozunk, dolgozunk, nem egyforma genetikai adottságokkal rendelkezünk.

Más a következmény
Erre egy példa, ha beleszagolunk egy virágcsokorba, akkor más- más lehet a következménye egyes embereknél. Az egyiknek még az orra is virágporos, és tovább szippantja a finom illatot, a másik ember csak a közelében van, és már köhög, tüsszent, irritálja az egész légző rendszerét a pollen.
Sokszor hallom, azt mondják az emberek, hogy nekik annyira erős az immunrendszerük, hogy így reagálnak az allergénekre. Máskor azt hallom, hogy nekik annyira érzékeny az immunrendszerük, hogy rögtön jelez még a  virágporra is. Nem tehetnek róla, allergiások, ezzel együtt kell élni. A médiákban is azt mondják, hogy a fa is csak egy allergén.

Az ember a természet része, és mint a természet része, természetes közegnek kellene, hogy megélje ezt. Nem természetes, ha az ember nem tud természetesen létezni a természetben. Vannak olyan részei a természetnek, amik nem kívánatosak az emberi szervezetre, de ezek a részek nem véletlenül ilyenek. A Teremtő nem az ember számára teremtette, hanem például az állatoknak, növényeknek, vagy a Földanyának, amik szintén a természet részei. Az ember sajnos sok mindent ki akar sajátítani a természetből, ez pedig mindig az ő fájdalmával végződik.

Hagyjuk, hogy értünk legyen!
Meg kéne tanulni az univerzális természeti törvényeket, és betartani. Lássuk be, hogy a természet akkor van értünk, ha hagyjuk, hogy értünk legyen. Ne vegyük el az állatok élő területeit, akkor nem kényszerül a kígyó a lakótelepre tojás fészket rakni, és a medve sem fog a házak kertjében élelmet keresni. Nem beszélve arról, hogy az értelmetlen állat-mészárlásnak sincsen semmi értelme. Lassan az egész természetet ellenségnek fogjuk fel, ami ellen védekezni kell.
A természet értünk van, a táplálékokban benne vannak azok az anyagok, amitől optimálisan működik a szervezetünk.
Amennyiben el szeretnénk kerülni az allergiás reakciókat, akkor felkészíthetjük a szervezetünket jó táplálékokkal, tápanyagokkal.

Mik ezek a táplálékok, tápanyagok?
Védő táplálékok az esszenciális aminosavakat, zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó ételek (szója, alga, avokádó, szezámmag). Jelentősen támogatják az immunrendszer működését az enzimek (nyers zöldség, gyümölcs, Q10 coenzim), a finom rostok, hiszen az immunrendszer csaknem 80%-a  a tápcsatornában van ( búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa, lenmagpehely). Vannak szuper táplálékok, amik szintén védőhatásúak. Ilyenek a brokkoli, kurkuma, gránátalma, zöldtea, vörös áfonya, ginko biloba,  citrom. A hidegen sajtolt olajok, a ligetszépe olaj is antioxidáns hatású védőanyagok, amik a szervezet optimális működését biztosítják. Ezekkel megelőzhetjük az allergia kialakulását.

Lettner Annamária természetgyógyász, dietetikus