•  
  •  
  •  

A covid okozta lezárások után fellendült és folyamatosan virágzik Újpest kulturális élete. Újpest és a kultúra kéz a kézben járnak, amelynek már fővárosszerte híre ment. Se szeri, se száma azoknak az ingyenes kulturális programoknak, amelyeken a város polgárai feltöltődhetnek és kikapcsolódhatnak.

Noha „csupán” kétéves Újpest kedvenc irodalmi szalonja, az UPódium, rendkívüli sikertörténetről beszélhetünk. A zenés irodalmi estek háziasszonya, Juhász Anna irodalmár olyan neves vendégeket hozott el az UP Újpesti Rendezvénytérre, mint (a teljesség igénye nélkül) Hobó, Grecsó Krisztián, Bereményi Géza, Udvaros Dorottya, Nyáry Krisztián vagy Kepes András. Izgatottan várjuk a folytatást!

fotó: Várai Mihály

A Városházi Estéket 2023. január 26-án keltették újból életre. A magyar kultúra napján tartott MÁV Szimfonikusok hangverseny zajos sikert aratott. A programok egymást követték, így lépett fel Szekeres Adrien, akit szintén a MÁV zenekar kísért, de hallhattunk egy remekbe szabott Zorán koncertet is, továbbá Vecsei H. Miklós és a Qjúb koncertszínháza is a Városházi Esték keretén belül volt megtekinthető.

Tavaly indult el hódító útjára, s valósággal berobbant a város életébe a Jazz It Up! rendezvénysorozat. A fenomenális zenei esteken a hazai jazzélet nagyágyúi mutatkoztak be az újpesti publikum előtt. Velünk volt már Gájer Bálint, Koós Réka, Horgas Eszter, Falusi Mariann, Keresztes Ildikó és Fehér Adrienn. Latin hangulatot varázsolt Szulák Andrea és a Don Lázi Swingtet. Idén hallhattuk már Malek Andreát és a Soulistic formációt, legközelebb pedig a Hot Jazz Band szórakoztatja a jazz szerelmeseit.

fotó: Várai Mihály

Újpest feltörekvő rendezvényei a káposztásmegyerieket sem hagyják unatkozni. Tavaly a Juniálison, idén a Majálison egész napos programot biztosítottak a családoknak, a Kósa Pál sétányon. Tavaly Csepregi Éva és a Neoton volt a sztárvendég, idén pedig a KFT és a Cotton Club Singers adtak feledhetetlen koncertet.

Újpest a legkisebbekre is mindig gondol, hiszen számos gyerekprogramot hozott létre, hatalmas sikerrel. Évről évre megrendezik a Régi Idők Gyereknapját. Ilyenkor megtelik a tér, hiszen senki se tud ellenállni a csodálatos antik körhintáknak, a rengeteg gyerekprogramnak, a retró dodzsemeknek, az állatsimogatónak és a vattacukornak. A Régi Idők Gyereknapja nagyszabású Oldtimer Találkozóval is kiegészült, amely szintén rengeteg érdeklődőt vonz. S ha már gyerekprogramok, akkor ne hagyjuk ki a húsvétváró készülődést, a Nyuszi ül az UP! -bant se. Ilyenkor a gyerekek kézműveskednek, érkeznek a plüssnyuszik, és a gyerekkoncert se maradhat el.

Augusztus utolsó hétvégéin, Újpest születésnapján kulturális, zenei és családi programok költöznek a Szent István térre. Tavaly Charlie, Kovács Kati és a Groovehouse zenekar lépett fel a nyárzáró újpesti mulatságon, de az Újpesti Városnapok vendége volt már Curtis, a BSW, vagy a New Level Empire. A városnapokat számos kulturális program, például a Városháza előtti szabadtéri kiállítások tarkítják. Ekkor tartják Újpest egyik leghagyományosabb kulturális eseményét, a Kántorkoncertet is az Újpesti Nagyzsinagógában.

fotó: Várai Mihály

Ha szeptember, akkor Újpesti BorVíkend! Immár Budapest minden szegletéből érkeznek a Szent István térre, hogy közösen kóstolják meg a hegy levét ezen a háromnapos borünnepen. Az Újpesti BorVíkenden garantáltan minden borissza megtalálja az ízlésének való nedűt, és ezalatt a három nap alatt választják meg immár hagyományosan Újpest Borát is. A rendezvény komoly gasztronómiai kínálatot is nyújt.

A gyerekek őszi nagy kedvence az Újpesti Tökfaragó, amelyet 2021-ben alapítottak meg s hagyománnyá nőtte ki magát. Ilyenkor az apróságok kiélhetik a kreatív energiáikat a Szent István téren, mindenki megalkothatja a saját halloween-tökét, és élvezheti a kísérőprogramokat. Kicsik és nagyok egyaránt nagyon szeretik és várják a Márton-napi lámpás vonulást, novemberben apró mécsesekkel világítják meg a kicsik a főteret, akik a program végén hagyományosan gyerekkoncerttel ünnepelnek.

fotó: Várai Mihály

Ne feledkezzünk meg róla, hogy Újpest városa még varázslatosabbá teszi számunkra az év legszebb időszakát, az adventet. A hagyományos Adventi Vásáron számos programmal és szívet melengető karácsonyi dekorációval várják a családokat. Ilyenkor beindul Újpesten az Ajándékgyár, amely 2020 óta adománygyűjtés embereknek és kisállatoknak egyaránt. Akinek kedve van, korcsolyát is húzhat, hogy kipróbálhassa magát a Városháza melletti jégpályán. A közös adventi gyertyagyújtások feledhetetlen élményt nyújtanak, s olyan fellépők adtak eddig hangulatos koncerteket, mint Gájer Bálint, Vásáry André, Szekeres Adrien, Malek Andrea és a Soulistic. Ne feledkezzünk meg róla, hogy ebben az időszakban a Mikulás is megérkezik az UP Újpesti Rendezvénytérre, a legkisebbek nagy örömére.

2022-ben Bedő Kata alpolgármester az Újpesti Városvédő Egyesület megkeresésére hasznos kezdeményezést keltett életre. Számos, életrajzzal ellátott utcanévtáblát hoztak létre, és szereltek fel, első körben 42, majd idén újabb 16 kiegészítő táblát helyeztek ki Újpest-szerte.

Újpest számos nagy dobást mutatott be a kiállítások terén is. Immár hagyománnyá vált, és nagyon szeretik azokat a szabadtéri kiállításokat, amelyek a Városháza előtt tekinthetők meg. 2020-ban Déri Miklós fotóművész újpesti kismesterekről alkotott fotósorozatát mutatták be. Tavaly 1956 újpesti hőseiről alkottak tárlatot a Városháza előtt, majd Babits Mihály életéről tekinthettünk meg kiállítást, a költőfejedelem 140. születésnapján. Az újpesti foci tavaly ünnepelte a 125. szülinapját, egy 14 molinós szabadtéri kiállításon ismerhettük meg a rövid történetét, amiként bemutatták a legendás újpesti ipar történetét is molinókon.

Tavaly júliusban Elfeledett újpestiek címmel az UP Újpesti Rendezvénytéren mutatták be azt a nagy sikerű kiállítást, amely az elhurcolt és lemészárolt újpesti zsidóság előtt tiszteleg. A legújabb szabadtéri kiállítás pedig az éppen 25 éves Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivál legemlékezetesebb pillanatait és történetét mutatja be. Szintén említésre méltó az a tavalyi kiállítás, amely az „Üdvözlet a 150 éves Budapestről” címet viselte, Somos Zsuzsa rajzait és Kerekes György fotóit tekinthettük meg. Ugyancsak tavaly ünnepelte az Újpesti Közművelődési Kör alapításának 35. évfordulóját, mely alkalomból jubileumi kiállítást rendeztek.

fotó: Várai Mihály

Újpesten az elmúlt közel öt évben több új szobrot és emlékművet is felavathattak. Ezek az alkotások nemcsak díszítik, hanem gazdagítják és történelmi mélységgel töltik meg környezetünket. Újpesten a kulturális kincseink számára szentelt figyelem és tisztelet ezekben az alkotásokban is kiteljesedik. A szobrok ugyanis nem csupán csak művészeti alkotások, hanem emlékeztetők is arra, hogy a múlt értékeit, történelmét őriznünk és ápolnunk kell. 2020 novemberében Márai Sándor mellszobrot avattak fel a Szent László téren. Ebben az évben új emléktáblát kapott a Somogyi-Bacsó emlékmű. Kínzó hiányt pótolt az önkormányzat 2022 januárjában, amely felavatta az akkor 150 éve született Aschner Lipót mellszobrát. A 2022-es városnapokon helyezték át és avatták fel újra Károlyi István gróf emléktábláját, amely a Városházán látható.

A világjárvány áldozatai előtt tiszteleg az a COVID-emlékmű, amelyet 2022 decemberében avattak fel, és az SZTK mellett található. Tavaly januárban Don-kanyar emlékművet avathattak fel, Don-kanyarnál elesett újpesti származású honvédek és munkaszolgálatosok emlékére. Ugyancsak januárban emléktáblát kapott dr. Bernolák Béla katonaorvos. Tavaly januárban Prém Margit humanista embermentő pedagógus mellszobrát avathattuk fel a később róla elnevezett téren, decemberben pedig a XIII. kerületi önkormányzattal közösen avatták fel Szusza Ferenc focifenomén emléktábláját, egykori lakóhelyén, az angyalföldi Szekszárdi utcában.

Több utcát, teret és szobrot is átadtak a közelmúltban. Immár utcát kapott Újpesten Babits Mihály, idén áprilisban avatták fel a hősi halált halt rendőrről, Mátyás Balázs Tamásról elnevezett teret, és ugyancsak április óta tér viseli Prém Margit nevét is.

fotó: Várai Mihály

Idén a magyar kultúra napja alkalmából a város szobrai saját QR-kódot kaptak, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy mélyebben megismerjék a szobrok történelmi és kulturális hátterét. A QR-kódokkal ellátott szobrok interaktív élményt kínálnak a látogatóknak, lehetővé téve számukra, hogy okostelefonjuk segítségével könnyedén felfedezhessék a műalkotások mögött rejlő történeteket és értékeket.

Újpest városvezetése hiszi és vallja, hogy a kultúra nem csupán identitásunk megőrzését szolgálja, hanem az összetartozás és közösségi érzés erősítésének egyik alapvető eszköze is. Az újpesti önkormányzat kulturális tervei átlátható és hosszú távra szóló stratégiát foglalnak magukban, amelyek a város kulturális életének dinamikus fejlődését és gazdagítását célozzák meg.

BJ