Küzdelem a parlagfűvel

  •  
  •  
  •  

Magyarországon a 2,5 millió allergiás beteg közül minden második a parlagfűtől szenved, a növény irtása elemi érdekünk. Azért is érdemes odafigyelni erre, mert milliós bírság is lehet a dolog vége. Újpesten a gyommentesítés folyamatosan zajlik.

Legjobban teszik az ingatlan tulajdonosok, ha a telkükön saját maguk irtják a parlagfüvet, mert ha a szomszéd telefonál a hivatalba, az osztály munkatársai helyszíni szemlét tartanak.

– Amennyiben a panaszbejelentés megalapozott (tehát az adott év június 30. napját követően parlagfű található az ingatlanon), az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény alapján, tulajdoni lap kikérését követően, közérdekű védekezés végrehajtására kerül sor – nyilatkozta lapunknak Cserteg-Mikola Györgyi, a Városüzemeltetési Osztály környezetvédelmi ügyintézője. – A védekezés során felmerülő költségeket a földhasználónak kell megfizetni. Ezt követően az egész iratanyag másolatát megküldjük a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Szolgálatának, ők jogosultak a növényvédelmi bírság kiszabására.

A bírság nagysága a fertőzöttség mértékétől, a parlagfű fejlettségi állapotától, és számos egyéb tényezőtől függ: a legkisebb tétel 15 ezer, a legnagyobb pedig ötmillió forint. Ha valaki három éven belül visszaeső, a bírság az említett tételek többszöröse is lehet.

Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek fenntartása, gyommentesítése ütemezetten, folyamatosan történik


Bejelentés

A korábbi években növényvédelmi szempontból gondot jelentő ingatlanok tulajdonosait az illetékesek időben (2011. május) felszólították növényvédelmi kötelezettségeikre. Ennek, és valószínűleg az időjárásnak köszönhetően, az előző évekhez képest jóval kevesebb jelzés érkezett a hatósághoz. Aki parkokban, játszótereken mégis találkozik parlagfűvel, bejelentést tehet a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Osztály, 231-3101/144 mellékén.

Á. T.