•  
  •  
  •  

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken tett közzé levelet, amelyet a Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott küldött a helyi oktatási intézményeknek. Ebben azt írják.

“A köznevelési és szakképző intézményekben dolgozók tesztelése egyelőre leállításra kerül”

 

 

A PDSZ az RTL Klubnak azt mondta, információik szerint a leállítás az egész országra vonatkozik, “Megerősítették az ország minden részéről, hogy a tesztelések jövő héttől elmaradnak a pedagógusok vonatkozásában” – nyilatkozta a szakszervezet vezetője.

Hozzátette: nem tudják, hogy ez azt jelenti, hogy az intézményeket jövő héttől bezárják, vagy “valami egészen mást”. A híradó megkereste az Emmi-t is az ügyben, a minisztérium azonban nem válaszolt.

A Miniszterelnökség szombaton ugyan a területi közigazgatásban dolgozók tesztelésének indulásáról adott ki közleményt, ám ebben már meglebegtették, hogy a pedagógusok szűrésének folytatása kérdéses: “az iskolai teszteléseket követően az Operatív Törzs tovább elemzi az első és második heti adatokat, és később dönt arról, hogy ezekben a szakmacsoportokban lesz-e újabb tesztelés a későbbiekben”.

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ vezetője, Tamás Ilona az Újpestmédia kérdésére válaszolva elmondta: nekik nincs információjuk arról, hogy az iskolai szűrést leállítanák.

Fogy a bizalom

Az önkéntes tesztelésnek egyébként egyre kevesebb pedagógus veti alá magát, mert attól tartanak, hogy a kormány ígérete ellenére nem kapják meg táppénzük idejére a 100 százalékos fizetést – írja az atv.hu.

Számos tanár számolt be a szakszervezetnek arról, hogy karantén idejére csak bérének töredékét kapta meg.

„Nagyon sokan jelezték vissza nekünk pedagógusok, hogy nem kívánnak a mostani tesztelésben részt venni, azért, mert tartanak attól, hogy azáltal, hogy kiesnek a munkából, nemcsak a helyettesítéssel van probléma, hanem a 100 százalékos táppénzt sem tudják elintézni. Márpedig 50-60-70-80 ezer forintból nem lehet megoldani a karácsonyt”– mondta el a csatorna híradójának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Kásler Miklós a pedagógusoknak címzett levelében azt írja: amennyiben az NNK főosztálya elismeri a betegséget munkaköri megbetegedésnek, abban az esetben a korábbi táppénz és a 100 százalékos összeg közötti különbséget utólagosan fogják a pedagógusnak jóváírni. Sokan azonban nyilván nem bíznak a kedvező döntésben, vagy megoldhatatlannak látják, hogy az eleve alacsony pedagógusfizetés töredékéből jöjjenek ki decemberben-januárban.

, , , ,