Legyen élvezhető, ami egészséges

  •  
  •  
  •  

Az idei tanévtől új, egészségesebb, változatosabb étrendet vezettek be az óvodai, iskolai menzákon. Sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthatnak a gyerekek, és az ételek előállítása is egészségesebb, kevesebb a só és a cukor a menüben.

A visszajelzésekből viszont kiderült, a menza újdonsága nem aratott osztatlan sikert, hiszen ha otthon egészségtelenebb, sósabb, lisztesebb koszthoz szoktak a gyerekek, akkor nehezen fogadják el a más jellegű, egészségtudatos étrendet. Abban viszont mindenki egyetért: egészségesebb, tápláló ételek kerüljenek a gyerekek elé.

Menza újragondolva
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat kormányrendelet szabályozza, mely szerint csökkenteni kell az ételek só- és zsírtartalmát, szabályozni kell a szénhidrát- és cukortartalmat, növelni a természetes alapanyagú, rostokban gazdag összetevők felhasználását. Több zöldséget, gyümölcsöt kell adni a gyerekeknek, a szénsavas, cukros üdítőket pedig ki kell tiltani a menzákról. Idén szeptemberben lépett életbe a közétkeztetési rendelet, melynek eredményeként ettől a tanévtől már egészségesebb ételeket esznek a gyerekek a bölcsődékben, óvodákban és az iskolai étkezőkben. A reform részletesen szabályozza a menzákon adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait.

Abban mindenki egyetért, hogy fontos és jó döntés, hogy a gyerekek egészségesebb ételekhez juthatnak, mint eddig. Ám az „átállás” van, akinek gondot okoz, hiszen nem könnyű a sós, lisztes ételekről egyik napról a másikra leszokni, főleg ha a gyerek megszokta, hogy anya otthon mindig így csinálja…

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy gyerekeink rászokjanak az egészséges ételekre? Ez nem csak „menzakérdés”, hiszen szülőként is mindennapos kihívás, hogy hogyan győzzük meg gyerekünket arról, hogy csipsz helyett inkább zellerkarikálat egyen, hiszen az finomabb és jobb. Minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de mit tehetünk, vagy épp megteszünk-e mindent annak érdekében, hogy otthon és az óvodában, iskolában is a lehető legjobb tápanyagok jussanak gyerekeink szervezetébe?

Nem mindennapi kezdeményezés az, amit Wintermantel Zsolt polgármester indított el a napokban a blogján. A menzakérdésben is összefogásra, együttgondolkodásra hívja a város polgárait. „Mit tegyünk, mit tehetünk azért, hogy a lurkók elfogadják az új kosztot? – teszi fel a kérdést a polgármester. „A megoldáskeresés során sokkal fontosabb szempont, hogy mit NEM tehetünk. Nem tehetünk úgy, mintha a jogszabály nem létezne, nem tehetünk úgy, mintha több pénz lenne egy-egy fejadag előállítására, mint amennyi van, és nem tehetünk úgy, mintha a gyerekek eddigi étkeztetése bármiben is jobb lett volna az újnál. Legfeljebb azt állíthatjuk, hogy más volt, de a rengeteg sóval, fehérliszttel, E-betűs ízesítővel és állományjavítóval biztosan nem volt jobb” – folytatja Wintermantel Zsolt, aki egy játékot indított el, megcélozva ezzel a szülők, nagyszülők és minden tudatosan, felelősséggel élő felnőtt újpesti érdeklődését.

A verseny lényege, hogy javaslatokat lehet tenni az iskolai menüre. A játékot máris nagy érdeklődés övezi, a vállalkozó kedvű szülők jobbnál jobb ötletekkel állnak elő. Van, aki szerint az étel is jobban ízlene a gyerekeknek, ha az ebédlőben ingyen wifi működne, mások szerint jó lenne, ha a gyerekekhez néha ellátogatna egy-egy, a tévéből ismert sztárszakács, és ő tálalná a lurkóknak a finom és egészséges falatokat. Egy anyuka a rántott hús újragondolását javasolta. A tradicionális ételek megtartása is fontos szempont, hiszen mindenki szereti a jól bevált recepteket. Ezért azt ajánlotta, hogy a rántott húst prézli és fehér liszt helyett teljes kiőrlésű liszttel, tojással és zabkorpával készítsék. Ez lehetne az „egészségvédő, jogszabálybarát rántott szelet”, a neve pedig „zabkorpás rántott szelet” helyett legyen „rántott hús zabosan”.

Íme tehát egy újabb kezdeményezés, ami arról szól, hogy mi is tehetünk, nekünk is tennünk kell az ügyeinkért. Ez most arról szól, hogy együtt egészségesebbé és finomabbá tehetjük az iskolai étkezést. Bárki, akinek van ötlete és szívesen venne részt a receptpályázaton, a menzareform@gmail.com e-mail címre küldheti ötleteit.

A cél az, hogy legyen élvezhető, ami egészséges. Legyen finom.

Tallér Edina


Erik kedvenc zöldborsója
„A győztes receptet bevezetjük az iskolai menzákon, ráadásul a nyertes gyermekének nevével”, írja Wintermantel Zsolt felhívásában. „Ha tehát pl. Molnár Erik anyukája nyer, az étel mondjuk “Erik kedvenc zöldborsója” néven szerepel majd az iskolai menüben.”