•  
  •  
  •  

A lencse a hagyományok szerint újévi étel, a bőséget szimbolizálja. Legtöbbször lencselevest készítenek, fokhagymával, tejfölösen, kolbásszal, füstölthússal, virslivel. A lencsét sokféleképpen ízesíthetjük, ízlésünknek megfelelően.

Lencsefőzelék: Készíthetjük hagyományosan, tejfölösen, magyarosan, vagy csak fokhagymával. Ízesíthetjük mustárral, kaporral, friss őrölt gyömbérrel, köménymaggal, babérlevéllel.

Olasz lencseleves: 20 dkg lencsét sós vízben 5 percig kuktában főzzük. Olívaolajon 1 fej aprított hagymát 3 gerezd fokhagymával megpárolunk. 3 db sárgarépát 1 cm vastagra karikázzuk, és hozzápároljuk. Beletesszük a leszűrt lencsét, és felöntjük 1,5 liter passzírozott paradicsommal. Fűszerezzük sóval, őrölt borssal, 2 evőkanál oregánóval, majd puhára főzzük az egészet. Ez egy sűrű, laktató leves. Frissen pirított zsemlekockát készítünk, egy nagy tálba tesszük, és ezzel kínáljuk.

Lencsés vagdalt: Az összeállított vagdaltba főtt lencsét teszünk, őrölt babérlevéllel, római köménnyel fűszerezzük még.

Lencsekrém: 2 evőkanál mustárt, 1 dl olíva olajat, 1 db l db lilahagymát, 3 gerezd fokhagymát, 1 evőkanál zabpehelylisztet, 1 evőkanál búzakorpát, 2 evőkanál tejfölt, sót, őrölt borsot, szerecsendiót, babérlevelet, bazsalikomot, fűszerpaprikát, 20 dkg főttlencsét összeturmixolunk. A kenhető állagot tejföllel szabályozzuk.

Vöröslencse saláta: 30 dkg lencsét sós vízben megfőzünk, lecsepegtetjük és egy nagy tálba tesszük. 1 szál apróra vágott póréhagymát, 1 db konzerv kockázott paradicsomot a lencséhez keverünk. 0,5 liter passzírozott paradicsomot elkeverünk sóval, petrezselyem zölddel, őrölt borssal, római köménnyel, gyömbérrel, 0,5 dl repceolajjal. Összekeverjük a salátával.

Lettner Annamária