Lételemünk és a dunavirág

  •  
  •  
  •  

Kiállítással hívja fel a figyelmet az (ivó)vízkészlet fontosságára az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium. Az intézmény galériájában a víz világnapjához időzítve nyílt meg az Újpesti Kulturális Központ és az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény közös tárlata, amelyet dr. Kriska György, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató intézet főmunkatársa nyitott meg egy rövid, de szemléletes előadással március 20-án.

Hirmann László, az iskola igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, elődeink pontosan tudták, hogy a víz az élet forrása, de a Bibliában is szerepel a víz megteremtése.

– Vízkészleteinket viszont nem óvjuk, ezért jött létre a víz világnapja, és e kiállítás azt mutatja be, mire is használjuk ezt a lételemünket – zárta gondolatait.

Dr. Kriska György a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató intézet főmunkatársa a kiállítás kapcsán egy nem mindennapi jelenségre hívta fel a figyelmet és ehhez egy rövidfilmet is mellékelt. A Duna ökológiája tisztulásának eredményeképpen a folyón – beleértve az újpesti szakaszt is – negyven év után 2012-ben ismét megjelent a dunavirág. (A kérészfaj hasonlít a tiszavirágra, de két órával későbbi időpontban rajzik.) 

Kriska György szerint e pozitív változás főként a korszerű szennyvíztisztításnak köszönhető, a rovarok „virágzását” kisfilmen mutatta meg a diákoknak, valamint a Helytörténeti Gyűjtemény, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány és a Városvédő Egyesület megjelent képviselőinek.

A tárlat védnöke Rádi Attila alpolgármester, a kiállítás április 8-ig tekinthető meg.

MOA