Lezárult a Baross utcai Idősotthon felújítása

  •  
  •  
  •  

Miként korábban beszámoltunk róla, az idei év elején átadták a Fővárosi Önkormányzat Baross utcai Idősek Otthonának új épületszárnyát. A második ütemben, márciustól, a néhai kastély része újult meg teljesen, további közösségi terekkel bővítve az idősek otthonát. A felújított és kibővített intézményben 150 idős ember gondozására, ápolására nyílik lehetőség. A teljes átadásra december 18-án kerülhetett sor.

Két ütemben, összesen 2,1 milliárd forintos összköltségből újult meg az elmúlt hónapokban a Fővárosi Önkormányzat Baross utcai Idősek Otthona. Az első ütemben a régi helyett egy új szárnnyal gazdagodott az otthon, szép belső terekkel, zöldfelülettel, új bútorokkal. Az új szárnyat február elején adták át a lakóknak. Az építkezés második üteme márciusban kezdődhetett meg és ezzel befejeződött a teljes rekonstrukció, amelynek köszönhetően immár 150 idős ember gondozására, ápolására nyílik lehetőség az intézményben.

A december 18-i ünnepségen részt vett többek között, Wintermantel Zsolt, dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő, dr. Szentes Tamás  főpolgármester-helyettes, Bartók Béla frakcióvezető, Skultéti József, a főváros szociálpolitikai osztályának vezetője, valamint Grabarics Gábor, az építést kivitelező cég ügyvezetője.
– Nagyon örülünk, hogy az adventi időszakban sikerült átadni ezt a gyönyörű, megújult intézményt, amely szerencsére már a sokadik ebben a kormányzati ciklusban és várhatóan nem az utolsó – mondta dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a megnyitón, majd megköszönte az intézmény minden dolgozójának a kitartását és a munkáját.

Újpest nevében, házigazdaként, dr. Hollósi Antal köszöntötte az egybegyűlteket.
– Itt születtem Újpesten és ettől az idősek otthonától két utcányira töltöttem a gyerekkoromat. Most is két utcányira innen élek, idestova 35 éve. Itt rendelt az egykori gyermekorvos is, ahová szüleim hordtak, majd jóval később, a hetvenes évekig ide kellett járnunk szavazni. Gyakorló orvosként szintén gyakran megfordultam itt – mesélt az intézménnyel kapcsolatos élményeiről a Károlyi-kórház orvos-igazgatója, aki három vérnyomásmérővel ajándékozta meg az intézményt.
Hozzátette: – Ez a most megvalósult fejlesztés is tükrözi azt a kormányzati szándékot, amely szerint a településeken alulról közelíteni kell azokat az igényeket kielégíteni, amelyek az ott élőkhöz legközelebb állnak. Egy város, egy kerület ugyanis elveszítheti az arculatát, akkor, ha közintézményei rossz állapotban vannak, esetleg elkerülnek onnan. Ezért csak azt tudom mondani, hogy mi újpestiek rendkívül hálásak vagyunk a fővárosnak, hogy ilyen minőségben, ilyen színvonalon és viszonylag rövid idő alatt elvégezték ezt a munkát és átadhattuk ezt a fontos intézményt –zárta beszédét Hollósi Antal.
A több mint százéves idősotthont Újpest városa hozta létre, amelyben eredetileg gyógyíthatatlan, helyi illetőségű betegeket ápoltak a karmelita rendbeli apácák segítségével. A második világháború után az intézmény Újpest kezeléséből átkerült a fővároshoz, amely kizárólag belső felújításokat végzett. Az épület állaga az utóbbi években folyamatosan romlott. 2002-es döntésében a főváros elrendelte ugyan az immár idősotthonként működő intézmény rekonstrukcióját, ám megvalósulására egészen mostanáig várni kellett.

G.R.