Liba-buli Márton napján!

  •  
  •  
  •  

Egy nappal Márton napot követően, liba napi tízórait kínált körbe a Szent István téri Piac- és Vásárcsarnok vezetése a vásárlóknak. A libator és az újbor ünnepén ismét kitett magáért a piacfelügyelőség a kereskedőkkel együtt.

A pecsenyés soron transzparens adta hírül a kóstolót, kiskocsin húzták ki a hatalmas fazékban a forró levest. Mint kiderült, ezen a szombaton hajnali 4 órakor már égtek a lámpák a Piacfelügyelőségen. Megkezdődött a főzés, a lilahagyma szeletelése, a friss kenyér felszelése, a libazsíros kenyerek elkészítése. A lilahagymás, vagy káposztás libamájas zsíros kenyeret örömmel fogyasztották a vásárlók. A csípős időben többen kértek a forró gőzölgő, illatos, csigatésztás libalevesből. A piac hagyományos novemberi piaci kóstolójára két szépséges liba is érkezett, “akikkel” Ludas Matyi körbejárta a piacot. Először a hófehér színűvel, majd a szürkével. Mosolyt csalt az arcokra.

Finom falatok

A verőfényes időben jólesett a kóstoló és a vendéglátás egyaránt.
– Nagyon jólesett a libazsíros kenyér – mondja Körmendi Lászlóné. Egyszemélyes háztartásom van, már nem sütök ki libahájat, májat, mint amikor még a gyerekek otthon éltek. Nagyon jó hangulatot varázsoltak most is a piacra. A sürgés-forgás az ünnepek közeledtével mindenkit felderít.

Bor, majd otthon

– Mi otthon libazsírt használunk zsiradéknak, ízletesebb lesz tőle az étel.–kapcsolódik a beszélgetésbe Lovász Attiláné és férje. Mivel szép időre ébredtünk, kijöttünk vásárolni a piacra. Nem bántuk meg, kedves dolog ez a kóstoló. A férjem volt a legboldogabb, amikor a gusztusos libazsíros kenyeret meglátta. – Az újbort majd otthon utána küldöm – fűzte hozzá a családfő.

Piac szépe liba

A karámban álló óriási szürke liba akár szépségversenyen is indulhatott volna. A bóbitás, gyönyörű szárnyas, magabiztosan gágogott, ha úgy ítélte meg, kirúgta a sorban állókra a homokot a karámból. Megtehette, mindenki a szívébe fogadta. Állta a mobiltelefonok kameráinak berregését. Néha kortyolt a tiszta vízből. Termete alapján átlátott a karámon, figyelmesen nézegette a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. A hároméves Anna is kacérkodott. vele. Anyukája, Pákozdi Éva bátorításával sor került egy libafej simogatásra is. – Nekünk nincsenek vidéki rokonaink, most „tanulmányozzuk” a libát, mondja az anyuka. Annának is tetszik. A libazsíros kenyér nagyon finom, a párom arra bíztat5tt az előbb, karácsonyra vegyünk egy kisebb libamájat. Megkérem majd Anyukámat, készítse el a karácsonyi ünnepekre.

Szép, de kevés

Balogh Angéla a Piac- és Vásárcsarnok vezetője elmondta nem csak az állatsimogatóra hozott libák gyönyörűek, az idei libák mind-mind szépek és ízletesek. A piac több kereskedője készült libahússal a mostani hétvégére, sokan keresték is a libacombot, a töpörtyűt. De kevés az idén a liba, így az árak is egekbe szöknek… Ludas Matyi szinte végszóra érkezett vissza, libacsere következett. A fehér libuska után a szürke került a hóna alá, és folytatódott a körséta és a móka.

– B. K


Bölcsességek, babonák

A libafogyasztással kapcsolatban is számos babona élt és él mai is. Az egyik szerint, ha valaki nem eszik libát Márton-napon, egész évben koplalni fog. A népi időjárásjelzés szerint, ha november 11-én kemény fagy van, akkor karácsonykor enyhe lesz az idő. “Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” Ha viszont jó az idő Márton napján, nagyon hideg lesz a tél. “Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél” – szól a népi bölcsesség.