Ma dönt az Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

  •  
  •  
  •  

Az Országgyűlés kétnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A parlament hétfőn dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, valamint egy az államfő által korábban alaptörvény-ellenesség miatt kifogásolt javaslatról – írja az MTI.

A parlament ezután határoz az igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről. Varga Judit indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Az ellenzéki pártok már korábban jelezték: nem támogatják a veszélyhelyzet meghosszabbítását. A DK-s Arató Gergely múlt kedden az Országgyűlésben úgy fogalmazott: a kormány „káros, hibás, hatástalan intézkedésekhez kér utólag hozzájárulást”, holott „teljesen elvesztették a kapcsolatukat a valósággal (…) bizonyították, hogy alkalmatlanok a járványügyi helyzet és gazdasági válság kezelésére”. A Jobbik közleményében azt írja: „Orbán a rendkívüli felhatalmazás birtokában bebizonyította, hogy csak a közpénzlopásban és a diktatúraépítésben jeleskedik”. Az MSZP szerint az ősszel kért felhatalmazással a kormány „visszaélt”, és „másra fordították a forrásokat is”. „Minden felelősség a kormányé! De amit műveltek, ahhoz józan és felelős politikai erő nem adhatja a támogatását” – szögezik le. Szintén elutasító álláspontra helyezkedik az LMP is. Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője hangsúlyozta: “a kormány nem élt, hanem visszaélt a felhatalmazással”, a gazdaságvédelmi program pedig elégtelen volt, így mély társadalmi és gazdasági krízis alakult ki Magyarországon.

A kormánypárti javaslatot azonban minden bizonnyal így is elfogadja a parlament, hiszen az ehhez szükséges kétharmados többség a kormánypártok rendelkezésére áll.

, ,