Magyar kultúra napja a Benkőben

  •  
  •  
  •  

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük. 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imádságunk, a Himnusz kéziratát.

Fontosnak tartom, hogy a fiatalok ismerjék nemzeti ünnepeinket, ápolják a magyar kultúrát, és kialakuljon bennük egy egészséges nemzettudat. A globalizáció és a multikulturalizmus hatása egyre jobban érezhető. A fiatalok cikinek tartják, ha valaki büszke magyarságára. Manapság a nyugat utánzása a trendi, holott nekünk igazán színes és izgalmas örökségünk van. Nincs még egy nemzet, aki ennyi tudóst, zeneszerzőt, feltalálót adott volna a világnak. Néphagyományban és népmesékben gazdag nemzet vagyunk, amit nem szabad elfelejtenünk. Kultúránknak saját gyökereiből kell táplálkoznia.

Iskolánk jelszava erre a tanévre a „hagyomány”. Morus Tamástól vett mottónk: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.” Feladatunk tehát, hogy ne hagyjuk elhalni nemzeti értékeinket meghajolva a globalizáció előtt. Kassai Lajos, a lovasíjászat újrateremtője mondta: „Amikor a kultúra él, akkor élmény. Amikor halott, információ.”

A magyar kultúra napja alkalmából iskolánk rendkívül sok és színes programtervvel készült, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Már kedden elkezdtük a ráhangolódást. A hosszú szünetekben minden nap más és más magyar zenei összeállítást hallgattunk. Kedden népzene-feldolgozások, szerdán magyar musicalrészletek, csütörtökön pedig magyar könnyűzenei összeállítás volt hallható. Január 22-én, pénteken a vers- és novellaíró pályázat győztes írásait diáktársaink előadásában hallhattuk, valamint az aulában megtekinthettük a rajzpályázatunkra érkezett alkotásokat is egy irodalmi mű feldolgozása témában.

A megnyitó után különváltak kicsik és nagyok. A nagyok főzőversenyen vettek részt. 16 csapat indult, a hagyományos magyar ételek széles skálája várt a zsűrire. Igencsak nehéz dolguk volt. Végül a babkrémleves zsemlében, a magyaros tál (disznótoros rántott hússal és savanyúsággal) és a somlói galuska lett a győztes. Különdíjas a vargányakrémleves, a hortobágyi húsos palacsinta és a dobostorta lett. Természetesen az ínyencebb diákoknak is jutott kóstoló, illetve a diákok nagy örömmel fogadták a tanáraink által készített süteményeket ebéd után.

Délután csapatversenyen vettünk részt, ahol a gimnazista osztályoknak egy-egy magyar festő festményét kellett élőkép formájában megjeleníteni, az alsóbb évfolyamok csapatainak pedig ki kellett találni, melyik a szóban forgó kép, és mi az az öt oda nem illő tárgy, amit az osztály belecsempészett a képbe. Nagyon örültünk, hogy a mi osztályunk 2. helyezést ért el, Szinyei Merse Pál Majális című képének megjelenítésével. Az ünnepélyes eredményhirdetés után egy magyar népdallal zártuk a délelőttöt, majd minden osztály átvonult az Újpesti Gyermek és Ifjúsági Házba, ahol a Szilas néptáncegyüttes tartott fergeteges hangulatú táncbemutatót és táncházat. Együtt táncolt kicsi és nagy.

Gazdag kultúrájú nemzet vagyunk, amire okkal büszkék lehetünk. Páratlan költészetünk, népzenénk és néptáncunk igazi értékek, amiket meg kell őriznünk. Üzenném minden kedves diáktársamnak Kölcsey szavait: „Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak hagyd örökűl ha kihúnysz: A HAZA MINDEN ELŐTT.”

Nagy Bálint,10/a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium
2016. január 25.