Még mindig van lejjebb

  •  
  •  
  •  

A nyár végén még 3 millió forint kellett a legolcsóbb budapesti lakás megszerzéséhez, ma már ennél félmillióval kevesebb is megteszi. Ráadásul a 4-5 millió forint közötti sávban egyre komolyabb mennyiségű kínálat halmozódik fel, ahol a tulajdonosokon lévő értékesítési kényszer tovább nyomhatja lefelé az árakat. Persze a legolcsóbb lakások nem véletlenül kerülnek annyiba, amennyiért kínálják őket, borítékolhatóan az ilyen ingatlant vásárlók a saját vágyaikat tekintve erős kompromisszumok után döntenek.

A korábban bevezetett, és fokozatosan feloldásra kerülő kilakoltatási moratórium, illetve a végtörlesztés miatt piacra kerülő lakások miatt az ingatlanpiaci kínálat tovább nőtt az elmúlt hónapokban, míg a kereslet egyelőre gyengécske. Ingatlanpiaci szakértők szerint az érdeklődők száma ugyan nem mutat visszaesést az elmúlt hónapokhoz képest, ám jelenleg az diktál, akinek pénze van. A vásárlók, még ha mérsékelt anyagi lehetőségeik vannak, akkor is megfontoltan döntenek, hiszen nagyon sok lakás közül választhatnak. Az eladók helyzetét nehezíti, hogy a vevők egy része – nem ok nélkül – kivár további áresés reményében, így aki valamilyen oknál fogva az ingatlanát sürgősen értékesíteni kívánja, áralkuba bocsátkozik. Az alkalmi vételnek tűnő ajánlatok pedig egyes szegmensekben a többi eladó számára is nyomást jelentenek, hogy engedjenek az árból.

A legolcsóbb lakások piaca ráadásul specifikus helyzetben van. Ezek a többnyire nagyon kicsi, alacsony komfortfokozatú (esetleg komfort nélküli), rosszabb környéken fellelhető ingatlanok iránt különösen gyér a kereslet. Befektetési céllal ugyanis senki nem vesz ilyen ingatlant, lakáscél esetén pedig az a probléma, hogy aki számára az ilyen lakások szóba jöhetnek, azok csak extrém esetben rendelkeznek megtakarítással. Mivel az alacsony jövedelműek napjainkban a kerülendő ügyfélnek számítanak a bankoknál, és így hitelt sem kapnak, ezért az ördögi kör bezárul.

Valószínűleg olyan érdeklődők vásárolhatják meg ezeket az ingatlanokat, akik a végtörlesztés miatt eladják korábbi, értékesebb lakásukat, és a befolyó pénz valamint a visszafizetendő hitel után megmaradó szerényebb összeget lakásvásárlásra fordítják. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a lent felsorolásra kerülő ingatlanok közül melyikben lehet valóban élni?

(A listát a legnagyobb hazai ingatlanközvetítő lánc, a Duna House kínálatából állítottuk össze, így a cikkben szereplő ingatlanoknál olcsóbb lakások is szerepelhetnek az ingatlanpiacon. Célunk elsősorban a trendek és az adott árszint melletti minőség bemutatása.)

5. Galériás lakás a VI. kerületben – 3,2 millió
Korábbi, nyár végi összeállításunkban is szerepelt az ingatlan, igaz, akkor még a második legolcsóbb budapesti lakásként aposztrofáltuk. Az ára azóta nem változott, ám megjelentek a piacon olcsóbb ingatlanok (igazolva a fent leírtakat). Augusztusban az ötödik helyezettünket, így mutattuk be: A kis alapterületű lakásoknál nagy előny, ha van belmagasság, mivel akkor az alapterület azonnal duplázható, és nem kell súlyos kompromisszumokat kötni az élettér kialakításánál. Így van ez ennél az első látásra szimpatikusnak tűnő Belváros közeli ingatlannál is, ahol a 12 négyzetméteres alapterület máris duplázódik az állógalériának köszönhetően. Apróbb szépséghiba, hogy a privát toalettet még ki kell építeni – na de a Vörösmarty utcában ennyiért még ez is beleférhet.

4. 17 négyzetméter a 13-ban – 3 millió
Néhány hónapja még a legolcsóbb lakásként mutattuk be, így múlik el a “világ dicsősége”. A fotók alapján szép környéken lévő ingatlannak még a beosztása is elég jó, ám az biztos, hogy egy alapos rendrakás és felújítás ráfér a lakásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy 3 millió forintért Budapest belsőbb kerületeiben egy garázst sem feltétlenül lehet megvásárolni.

3; “Házhely” egy osztatlan közös telken – 2,99 millió
A dobogóra már kettessel kezdődő ingatlannal lehetett felkerülni, igaz csupán 10 ezer forinttal ment az eladó a lélektani határ alá. A 3 milliónál is olcsóbb kategória azonban felújítás nélkül lakhatásra nem alkalmas, ahogy erre a hirdetés is figyelmeztet. A 20 négyezetméternyi felújítandó lakásban leginkább a környék (Római fürdő közelében) lehet vonzó.

2; Kert és 14 négyzetméteres házikó – 2,55 millió
A harmadik helyezetthez hasonlóan itt sem szabad kacsalábon forgó palotára számítani, néhány gyümölcsfa és egy gondozott zöldségeskerthez egy felújítandó negyedik kerületi házrész jár, alig több, mint 2,5 millió forintért. Ha állapotát tekintve hivatkoztunk a rangsor harmadik helyére, érdemes megjegyezni, hogy a III. és a IV. kerület között még ebben a kategóriában is tetemes, 17 százalékos az árkülönbség.

1; Tetőtér a Bérkocsis utcában – 2,5 millió
“Szegény ember penthouse lakása” tér és erkély nélkül. Igaz, 2,5 millió forintért érdemes a vágyakat is hasonló minimálisra szabni, mint a lakás mérete, mely 12 négyzetméter. Az ingatlan egyébként a mini méret ellenére rendkívül jól tagolt, és funkcionálisan elvileg még életvitelszerű lakásra is alkalmas lenne. A lakás (fent részletezetteken túli) szépséghibája, hogy a hirdetés szerint víz nincs a lakásban. Igaz, az esetleges érdeklődőket megnyugtatandó azt ígérik a jövőben tulajdonosnak, hogy ez az apró csorba kiköszörülhető.

(www.mfor.hu)