Megemlékezés a Megyeri temetőben

  •  
  •  
  •  

A nemzeti ünnepünket megelőző napon, március 14-én délelőtt hagyományosan a városrész diákjaival, ezúttal a Karinthy Frigyes Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjaival, valamint a XIV. kerületi Horvát Általános Iskola tanulóival közösen hajtott fejet Újpest Önkormányzata a szabadságharcban vitézségével kiemelkedő szerepet vállaló Lebstück Mária huszár főhadnagy, Éber Nándor, Garibaldi dandárparancsnoka, valamint Mészáros Gábor vörössipkás honvéd sírjánál a Megyeri temetőben.

A nemzeti ünnep előtti délelőttön, az évszakhoz képest szokatlanul hideg időben, hagyományos temetői megemlékezés során tisztelegtek a forradalom hősei előtt, és helyezték el a kegyelet virágait az emlékezők. A programsorozat nyitányaként a szabadságharcot hősiesen végigküzdő, különös sorsú asszony, Lebstück Mária huszár főhadnagy sírjánál hajtottak fejet az ünneplők, akit halála után Újpesten temettek el.

– Mint tudjuk, éppen ilyen hideg, esős márciusi nap volt 1848. március 14-én, majd 15-én is, mint a mai, és ma már azt is tudjuk, a Nemzeti dalt sem szavalta el Petőfi a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, de a mai megemlékezésünk során kétszer is elhangzik, magyar és horvát nyelven is – nyitotta meg a műsort Krizsik Alfonz, az önkormányzat munkatársa.

Március 15-e tiszteletére a Karinthy Frigyes Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felső tagozatos tanulói, majd az újpesti Horvát Nemzetiségi Önkormányzat meghívására a XIV. kerületi Horvát Általános Iskolából érkezett diákok adtak műsort, a zuhogó eső miatt a tervezettnél rövidebben. Dalok, versek csendültek fel magyarul és horvátul.

Az ünnepi műsort követően a város nevében Rádi Attila alpolgármester és dr. Tahon Róbert jegyző, majd Bartók Béla, a Fidesz frakcióvezetője, a Gazdasági és Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság elnöke Hladony Sándor városfejlesztési tanácsnokkal, önkormányzati képviselővel helyezett el a koszorút Lebstück Mária sírján.

Majd Gál Istvánné, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnök asszonya, továbbá Mátésné Pataki Ágnes, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest IV. Tankerületének igazgatója Hamzáné Szita Ilona, a Megyeri Úti Általános Iskola igazgatója társaságában helyezte el a megemlékezés virágait. Számos jelenlévő helyezett még el virágot.

A megemlékezés hagyományosan Éber Nándor haditudósító, majd Mészáros Gábor vörössipkás honvéd sírjánál folytatódott, ahol az ünneplők szintén fejet hajtottak, és koszorút helyeztek el. Az eseményen részt vett több önkormányzati képviselő, így Ozsváth Kálmán, Páli József is, továbbá Jánszkyné Ulman Mária, a TRÖK elnökhelyettese.

Akikre emlékezünk
Lebstück Mária az 1848-as bécsi forradalom kitörésekor férfiruhába bújt, és Károly néven csatlakozott az egyetemi légióhoz. Küzdött a márciusi és októberi bécsi forradalom idején is, majd Magyarországra szökött. Számos csatában részt vett, ott volt a branyiszkói áttörésnél, valamint Buda visszaszerzésekor. Az 1848-as szabadságharcot megjárt Lebstück Máriáról Huszka Jenő és Szilágyi László operettje, a Mária főhadnagy és egy ez alapján készült film állított méltó emléket.

Nem messze Lebstück Mária sírjától találjuk Éber Nándor síremlékét, aki a Külügyminisztériumban Batthyány Kázmér titkára, majd később Garibaldi ezredese és a Times haditudósítója volt. Éber Nándor életének utolsó éveiben családjával együtt Újpesten élt, ezért újpestiként őrizzük emlékét, és tisztelgünk előtte.

Mészáros Gábor, a szabadságharcban részt vevő vörössipkás honvéd, toborzótiszt is a Megyeri temetőben nyugszik, aki különösen a Vác környéki csatákban jeleskedett. Róla feljegyezték a történetírók, hogy magával Petőfi Sándorral is találkozott a harctéren. Mészáros Gábor nemcsak a szabadságharc katonája volt, hanem Újpest eddig legidősebb, 109 évesen elhunyt polgára is.

G.R.