•  
  •  
  •  

Ma már a nyár teljes időszaka egyre több ember számára nem csak a gondtalan nyaralást, hanem az allergiás megbetegedések kezdetét is jelenti. Ezeknek a betegségeknek a legfőbb kiváltója a parlagfű (ambrosiaartemisiifolia). Már néhány 10 darab virágporszem (pollen) elegendő az allergiás reakció kiváltásához. Virágzáskor a légáramlás az egész város területén szétteríti a növény virágporát. A levegőbe került virágpor szemviszketést, kötőhártya-gyulladást, orrdugulást, orrfolyást, légúti görcsöket, asztmatikus rohamokat okozhat. Magyarországon ma minden ötödik ember allergiás beteg.

A parlagfű terjedése megfékezhető.

A parlagfű olyan egynyári növény, amely a tarlókon, réteken életképtelen. A réteken található természetes növényzet elnyomja a parlagfüvet, így az előbb-utóbb eltűnik az ilyen érintetlen helyekről.

1. Az ilyen helyeken engedjük a természetes növényzet kialakulását, és a természeti rend megoldja a kérdést.
2. Irtsuk a parlagfüvet!

E gyomnövény júliustól októberig virágzik. Az irtás leghatásosabb módja a gyomlálás (gyökérrel együtt történő kihúzással), illetve tömeges megjelenése esetén a virágzás előtt végzett rendszeres kaszálás.

Hogyan ismerjük fel a parlagfüvet?
20–150 cm magas, felálló szárú, rendszerint dúsan elágazó, terebélyes növény, levelei sötétzöldek. A porzós virágok a hajtás csúcsán találhatók, egy virágzatban 15–35 halványsárga virág van, a lecsüngő sárga virágok apró csészékre hasonlítanak.

Nemcsak szántóföldi, de városi gyomként is ismert, főleg a frissen feltört, még rendezetlen építési területen, a parlagon hagyott területeken, időlegesen megművelt, majd elhanyagolt kertekben, árokpartokon, parkok, utak szélén is megtalálható. Nagyon fontos, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté a parlagfű, és mind többen vállalkozzanak arra, hogy figyelnek a környezetükre, és parlagfű előfordulása esetén védekezzenek ellene.

A magok terjedésének és a pollenszennyezés megakadályozásának a legegyszerűbb módja, hogy műveljük, ápoljuk a földterületeket: gyepesítéssel, virágok, cserjék ültetésével és ahol szükséges rendszeres kaszálással, fűnyírással, gyomlálással.

Kinek a feladata?
A 2008. évi XLVI. törvény írja elő a gyomok elleni védekezést, mely a föld használójának a feladata. Ennek elmulasztása esetén – a hatáskörrel rendelkező hatóság – közérdekű védekezést rendelhet el, s a földhasználót15.000 Ft-tól 15.000.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.
Az Önkormányzat saját területein folyamatosan végzi a parlagfű irtását. IV. Kerület Újpest Önkormányzata felhívással fordul a lakosokhoz, intézményeihez, civil szervezeteihez, a városban működő zöldfelülettel rendelkező gazdálkodó szervekhez, hogy irtsák lakóhelyükön a gyomokat! Kérjük az újpestieket, hogy az idén is vegyenek részt a parlagfű visszaszorításáért folytatott harcban, segítsenek a fertőzött területek feltárásában, tartsák rendben lakókörnyezetüket.

Dr. Tahon Róbert
jegyző