Megmaradás és összetartozás

  •  
  •  
  •  

Visszatérő vendég látogatott el az önkormányzat meghívására a Polgár Centrumba december 6-án. Csáky Pál felvidéki politikus legújabb könyvének megjelenése kapcsán megmaradásról, identitásról, az anyaország szerepéről, és nem utolsó sorban műve ihletéséről beszélt a házigazda dr. Hollósi Antal kérdései mentén.

Újpest országgyűlési képviselője a decemberi látogatás előzményeit felidézve azt mondta, Wintermantel Zsolt még a sajnálatosan zárult 2004-es népszavazás után megígérte: Újpest minden évben szentmisével emlékezik a történtekre. Hollósi Antal hozzátette: a kilenc évvel ezelőtti referendum végkifejlete az akkori kormány uszító propagandája (többek között a huszonkétmillió románnal való riogatás) miatt kódolva volt, ám a 2010-es országgyűlési határozat óta – amely június 4-én a magyar szolidaritás napjává nyilvánította december 5-ét – a határon túli magyarok is egyenrangúnak érezhetik magukat. (A könnyítés óta félmillióan kértek állampolgárságot, az ötszázezrediket, Böjte Csaba szerzetest a napokban köszöntötték – a szerk.)

Csáky Pál idén megjelent Csend és lélek című könyve kapcsán többek között arról beszélt, hogy felvidéken mintegy félmillió magyar él, akik nagyjából egyharmada képezi a nemzetileg elkötelezett „keménymagot”, ők tartják meg a magyarságot, közösséget.

Nem várhatjuk el mások tiszteletét, ha nem tiszteljük önmagunkat! – jelentette ki, hozzátéve, hogy e gondolat nem nacionalizmus, hanem alaptézis.

Művével kapcsolatban megemlítette: meglepődve fogadják, ha egy politikában aktív ember teljesen más tárgykörben „nyilvánul meg”, ám szerinte jó az, ha egy politikus nem csak közéleti kérdésekhez akar hozzászólni. 

Csáky Pál kiemelte, hogy a könnyedebb, személyesebb hangvételű beszámolókat pozitívabban fogadja a közönség, a Csend és lélekben szereplő, a konkrét szereplőket a legtöbb esetben nem nevesítő történetekben a felvidéki magyarság háromnegyede (!) megtalálhatja önmagát. 

MOA