Megnyílik a Péli Tamás Múzeum a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban

  •  
  •  
  •  

Május 15-én szerdán 17 órakor ünnepélyes keretek között nyitják meg az egyik legjelentősebb roma festőművész, Péli Tamás életművéből rendezett állandó kiállítást, gyűjteményt a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban.

Az 1994-ben elhunyt Péli Tamás a 20. század egyik legjelentősebb roma képzőművészének számít, az alkotásaiban a cigányság sorsát igyekezett megörökíteni. Az anyai ágon zenészcsaládból származó Péli Hollandiában tanulta a festészetet, itt is mutatkozott be először kiállításon 1970-ben, de műveit Franciaországban és (Nyugat-)Németországban is láthatta a közönség. Az évtized második felétől Magyarországon is folyamatosan jelen volt a művészeti életben, 1982-ben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár megbízásából készített Julianus barát, Kőrösi Csoma Sándor és Apáczai Csere János tiszteletére egy 12 négyzetméter nagyságú triptichont, egy évvel később a Tiszadobi Gyermekvárosban adták át közel 43 négyzetméteres Születés-pannója, mely a cigányok magyarországi történetének dokumentatív összefoglalása.

A festészet mellett Péli a közéletben is aktív szerepet vállalt, nevéhez fűződik a sokat idézett gondolat: „Homlokomon kettős aranypánt van. Az egyik a cigányságom, egyik pedig a magyarságom, és egyikről sem vagyok hajlandó lemondani”. 1992-től haláláig a magyar országgyűlés tagja volt.

A Péli Tamás életművét feldolgozó kiállítás és gyűjtemény magánszemélyek, Újpest Önkormányzata, az Új Köztársaság Alapítvány és az “Eötvös József” Cigány – Magyar Pedagógiai Társaság segítségével valósulhatott meg a Tél utcai közösségi központban. Az állandó tárlat célja, hogy a művész munkásságát széles körben elérhetővé tegyék az érdeklődő közönség számára. A kiállítást Rényi András művészettörténész nyitja meg, az eseményen beszédet mond Déri Tibor, Újpest polgármestere, Herfort Marietta roma aktivista és Molnár István Gábor, az Újpesti Cigány Önkormányzat elnöke.

RD

, , , ,