•  
  •  
  •  

A korábban megjelentekkel ellentétben a munka törvénykönyvének változása miatt mégsem csökken drasztikusan a havibér azokban a hónapokban, amelyekben az átlagosnál kevesebb munkanap van, és a munkavállaló szabadságot vesz ki.

Mint ismert, az új munkatörvénykönyv a szabadság napjaira ez évtől úgynevezett távolléti díjat határoz meg. A távolléti díj összegét úgy állapítják meg, hogy a bruttó havibért havi 174 munkaóra figyelembevételével elosztják, majd teljes munkaidő esetén 8-cal felszorozzák.

A meghatározás szerint bruttó 100 ezer forintos munkabérrel számolva egy munkaórára 100 ezer forint osztva 174-gyel, azaz 574,7 forint, jön ki, ami nyolcórás munkaviszonyt alapul véve egy napra 4598 forintot jelent. Amennyiben valaki szabadságot vesz ki, a távolléti díját ezzel a fenti módszerrel számítják ki. Az egyik (téves) számítás szerint viszont a munkában töltött napokat is ugyanezzel a módszerrel határozzák meg, ami a szabadságnapok és a havi tényleges munkanapok számának függvényében jelentős bérkülönbséget eredményezhet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztat, hogy a munkában töltött napokra járó munkabér megállapításánál fix bérezés esetén a havi alapbért a havi munkanapok számával kell elosztani, és azt kell megszorozni a ledolgozott munkanapok számával, és ehhez kell hozzáadni a távolléti díjjal meghatározott szabadnapok számát. A minisztérium szerint a távolléti díj meghatározása miatt valóban keletkezhet bérkülönbség, azonban “a távolléti díj számítási szabályaitól a munkavállaló javára el lehet térni”.

Felülvizsgálják

A Nemzetgazdasági Minisztérium február 20-i közleményéből kiderül: megegyezés született a távolléti díj számításáról, a hatályos szabályok hamarosan úgy változnak, hogy a kifi zetett munkabér független legyen a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) Monitoring Bizottsága a napokban áttekintette és megvitatta a távolléti díjjal kapcsolatos hatályos szabályozást. Mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy a munkabér ne változzon a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően. Ennek megfelelően rövidesen megkezdődik az elfogadott szabályozási szabályozási iránynak megfelelő új normaszöveg kidolgozása – írja a szaktárca.

MTI/MOA