Megtalálták a magyar dínót

  •  
  •  
  •  

Pontosan tíz éve, hogy Ősi Attila és kis csapata elkezdett kutatni a Bakony egyik elhagyott bauxitbányájában. Hogy egy frázissal éljünk: a munka meghozta gyümölcsét, megtalálták a magyar
dínót. A fiatal kutató április 29-én este tartott előadást a Polgár Centrumban, az Újpesti Közművelődési Kör tagjainak.

Szunyoghy András festőművész régi ismerősként köszöntötte Ősi Attilát, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Természettudományi Múzeum Paleontológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársát. Amikor találkoztak, igencsak meglepődött, mert egy ifjú tudóst látott maga előtt. Nem az a kép élt benne, hogy a geológusok, panteológusok ennyire fiatalok. Ősi Attila már gyermekkorában vonzódott e tudományághoz, így aztán nem csoda, hogy a most 31 éves fiatalember mögött már komoly szakmai múlt áll.


A lendületes előadásból kiderült: tíz éve kezdődött a kutatómunka a Bakonyban, és két éve az ásatások során a lelkes kis csapat megtalálta a magyar dinoszaurusz csontjait. Iharkúton legalább harmincféle faj képviselői kerültek elő, köztük teknősök, krokodilok, repülő hüllők és a már említett dínó. Először a koponya elülső része bukott ki az agyagból. Papagájcsőrűnek is nevezett növényevő, négy lábon járó, körülbelül egy-másfél méteres testhosszt elérő, a tülkös vagy galléros dinoszauruszok csoportjába tartozó állat maradványairól van szó, amelynek legközelebbi rokonai Ázsiából, a Góbi-sivatagból ismertek, s képviselői a feltételezések valamikor a kréta időszakban jutottak el a nyugat-európai területekre.

Az egykori Thetisz-óceán szigetvilágát is benépesítették. Ebben a szigetvilágban volt a bakonyi terület. Az új magyarországi dinoszaurusz Ajkaceratops kozmai nevet kapta Ajka városa és Kozma Károly geológus tiszteletére. A magyar felfedezést a legrangosabb természettudományos szaklap, a Nature is publikálta, világszenzáció lett belőle.

Kérdésekre válaszolva Ősi Attila még számtalan érdekes részletet elárult a kutatásról. Végül a városvédők nevében Szunyoghy András egy gyönyörű linómetszettel ajándékozta meg az előadót. Az újpesti festőművész alkotását boldogan vette át a panteológus.

Á.T.
Fotó: Ádám Tamás