Mentőöv az állatoknak

  •  
  •  
  •  

A medréből kilépett Duna Európa-szerte ismét kegyetlen pusztítást végzett, nem kímélve embert, állatot és lakókörnyezetüket sem. A Rex Kutyaotthon Alapítvány árvízi mentőcsapata ez alkalommal Észak-Pesten, Esztergomban, Dunakeszin, a Dunakanyarban, valamint a gemenci régióban teljesített állatmentő szolgálatot.

Eddig 29 kutyát, 36 macskát és 50-nél több gazdasági állatot menekítettek ki az árvízveszélyes területekről, és több száz önkéntessel készültek a múlt hétvégi tetőzésben bajba kerülő állatok mentésére. Emberpróbáló missziójuk azonban még korántsem ért véget, hisz most készülnek a kimentett állatok visszahelyezésére és a károsultak állattartó helyeinek újjáépítésére. Minderről dr. Király Pétert, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítóját kérdeztük.

– Az immár húszesztendős állatmentési múlttal bíró Rex Alapítvány szerint a természeti csapások bekövetkeztekor a legelső feladat az emberélet mentése, de azt nyomban az állatmentés kell hogy kövesse annak érdekében, hogy az állatok értelmetlen szenvedése és a gazdasági károk elkerülhetők legyenek – szögezi le beszélgetésünk elején dr. Király Péter. – Azt tudjuk, hogy az embereknek és értékeiknek a mentését kik végzik, de kik vesznek részt az állatmentésben egy katasztrófahelyzetben? Az állatmentésre az elmúlt évek tapasztalata alapján, eszköz vagy szakismeret híján, sajnos nagyon kevesen vannak megfelelő módon felkészülve. Pedig ilyenkor kiemelt szerepük lehet olyan jól szervezett civil állatmentő alakulatoknak, amelyek a hatóságokkal együttműködve az ember szolgálatába szegődött állatok megmentése révén dobnak mentőövet a bajbajutottaknak.

– Úgy hallottam, hogy az újpesti régióban tervszerűen kimentették az érintettek állatait, napokkal az ár levonulása előtt. Önök hogyan tudtak előre felkészülni a károk enyhítésére?
– A Rex Alapítvány kezdeményezésére az újpesti polgármesteri hivatal, a tűzoltóság, az Újpesti Bűnmegelőzési és Polgárőr Egyesület, valamint az Állatmentő Liga közös tervet dolgozott ki arra az esetre, ha egy esetleges természeti vagy ipari katasztrófa miatt az emberélet mentése mellett állatmentési feladatok ellátására is szükség lenne.

– Hogyan jött az ötlet, hogy ennyire előre gondolkodjanak?
– A korábbi évek tapasztalata és számos katasztrófavédelmi tréning tanulsága érlelte meg bennünk azt a gondolatot, hogy szükséges Újpesten egy állatmenekítési tervet kidolgozni. Titkon reméltük, hogy nem lesz rá szükség, de tudtuk, hogy egy valós vészhelyzetben az emberélet mentéséhez hasonlóan elengedhetetlen az állatmentés tervszerű végrehajtása. A Rex Állatszigeten a katasztrófaelhárításban érintett szervezeteket egyeztető megbeszélésre hívtuk össze, ezt követően április végén helyszíni bejárásra került sor. Feltérképeztük a veszélyeztetett területen élő állatállományt, meghatároztuk, hogy kinek milyen eszköze, lehetősége van, és elosztottuk az esetleges feladatokat. Az eredmények azt mutatják, hogy a terv jelesre vizsgázott.

– Az önök hatásköre vészhelyzetben Újpest határain túlra is terjed, ugye?
– A Rex munkatársai a hatóságokkal és civil társszervezetekkel együttműködve elsőként az észak-pesti régió veszélyeztetett területein élő társállatokat és gazdasági állatokat helyezték biztonságba, majd segítséget nyújtottak az esztergomi Bogáncs Állatmenhely evakuálásában, és a tetőzés idején Budapesten és a Dunakanyarban teljesítettek járőrszolgálatot. Az állatmentő csapat felajánlotta segítségét a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, valamint Óbuda Önkormányzatának is, a mai napon pedig a gemenci ártéri régióban terepbejáráson vesznek részt a Rex Alapítvány munkatársai.

– Mennyi állatot sikerült kimenteniük az árvíz során, és mi lesz velük?
– Példaértékű összefogással eddig közel száz állatot helyeztek el a vészhelyzet feloldásáig a Rex Kutyaotthon Alapítvány állatvédelmi központjában, az újpesti Rex Állatszigeten. Jelenleg több tucat önkéntes segítségével zajlik a nálunk elhelyezett állatok ellátása.

– Mi volt az elmúlt napok legnagyobb tanulsága az ön számára?
– Az, hogy, akárcsak az állatorvosi hivatásomban, a megelőzés mindig sokkal hatékonyabb, mint a tűzoltás. De azt is tudni kell, hogy, különösen egy természeti katasztrófa bekövetkeztekor, nem lehet mindent előre eltervezni. Így történt ez két napja, amikor az esti órákban riasztották állatmentő csapatunkat a Népszigetre. Itt egy gyár udvarát ellepő vízben úszó deszkáról az utolsó pillanatban sikerült egy cicát – Vörit – kimentenünk. A sors furcsasága, hogy szegény pára napokig több millió hektoliternyi vízben sodródott, mégsem tudott inni, így teljesen kiszáradt. Kihűlve, szinte mozdulatlanul, kritikus állapotban került rendelőnkbe, de szerencsére most már túl van az életveszélyen, sőt ma már dorombolt is.

– Egy többhetes mentőakció lebonyolítása és kétszer annyi éhes száj betömése hatalmas anyagi áldozatot követel. Miből tudják fedezni a nem várt kiadásokat, és milyen segítséget várnak?
– Állami támogatás híján civilszervezetünk kizárólag jóindulatú támogatóink adományaiból és egyszázalékos felajánlásaiból él. Ezért hálásan köszönünk mindennemű támogatást, bármelyik formáját is választják a segítségnyújtásnak. Lehet segíteni gazdára váró állatok befogadásával is az év minden napján 10–17 óra között az újpesti Rex Állatszigeten, így mód nyílik a megürült helyekre mentett állatokat fogadni. De segíthetnek önkéntes munkával is, erről bővebb információkat a Rex honlapján és Facebook-oldalán olvashatnak. Ugyancsak támogathatják munkánkat eszközök felajánlásával (például mentőcsónak, védőruha, állateledel stb.) és pénzbeli adományokkal is, amelyeket csekken vagy akár online is befizethetnek a www.rex.hu honlapon. Nemrég kaptunk egy újabb lehetőséget a telefonos adakozásra az Adhat Vonal révén. A 13600 telefonszám felhívása után, a 44-es kód megadásával 250 forint adományozható a Rex Alapítványnak, amely összeget június hónapban kizárólag az árvízi állatmentés céljaira használunk fel.

– Az állatok és bajba jutott gazdáik nagyon sokat köszönhetnek a Rex Alapítványnak. Önök kiknek tartoznak köszönettel?
– Jó dolog azt érezni, hogy Újpesten milyen komolyan veszik az állatvédelmet! Ezúton szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik segítették a Rex Kutyaotthon Alapítvány munkáját. A teljesség igénye nélkül, köszönjük a segítséget Nagy István alpolgármester úrnak, Cserna Sándornak, az újpesti önkormányzat közbiztonsági referensének, Nagy Imre rendőr századosnak, Gyurkó Ferenc tűzoltó főhadnagynak, IV. kerületi parancsnoknak, Szabó Dávid tűzoltó főhadnagynak, polgári védelmi főelőadónak, Kovács Zoltán tűzoltó alezredesnek, polgári védelmi felügyelőnek, polgárőröknek. Végül, de nem utolsósorban Pataki Gábornak és az Állatmentő Liga összes csapattagjának, akikkel együtt dolgoztunk a vészhelyzet elejétől a végéig.

–U.