„Mi soha ne tanuljunk meg hallgatni!” – a kommunizmus újpesti áldozataira emlékeztek

  •  
  •  
  •  

A megemlékezésre szerdán délután került sor a Görgey és Deák utca találkozásánál lévő parkban található 56-os emlékkőnél. A rendezvényen Déri Tibor polgármester és Gáspár Károly, az 56-os Szövetség Újpesti Szervezetének elnöke mondott beszédet.

Déri Tibor felidézte: Kósa Pál 1956-ban küzdött a szólásszabadságért, kiállt embertársaiért és harcolt az elnyomó rendszer ellen, ugyanakkor elejét kívánta venni a kommunistaellenes megtorlásoknak is Újpesten.

Az akkor élő eleven valóságot azok érezték igazán, akik átélték azt – emlékeztetett a polgármester. „Máshogy élte meg az anya, aki a gyermekét veszítette el, másként élte át az özvegy, akinek vallatták, kínozták és börtönbe zárták gyermekei apját, másként élték meg azok, akiket vallási hovatartozásuk miatt üldöztek, és másként élték meg azok, akik túlélték, még élnek, és emlékeznek a kommunista diktatúra valóságos rémképeire” – mondta Déri Tibor.

 

 

A diktatúra negyven évének legnagyobb bűne – az emberi életek kioltása mellett – az, hogy egy egész országot tanítottak meg hallgatni” – emlékeztetett a polgármester. „Egy országot toltak át Ázsiába” – idézte Faludy Györgyöt.

 

 

„Mi soha ne tanuljunk meg hallgatni! Ne hallgassunk, amikor érezzük az elnyomás, a félelem és az ellehetetlenítés rendszerét a bőrünkön. Ne hallgassunk, amikor ellehetetlenítik az ország legolvasottabb online újságját!” – hangsúlyozta Déri Tibor.

Különleges tisztelet illet minden újpesti polgártársunkat, akik a kommunizmust megszenvedték és megélték. Minden nemzedéknek kötelessége megemlékezni a XX. század bűneiről és továbbadni a nagyszüleink, szüleink által megélt történeteket – mutatott rá a polgármester.

 

 

„Kósa Pál nem volt egy lövöldözős fiú”, nem a bosszú lehetőségét kereste, egyszerűen „megpróbált jó magyar, jó patrióta lenni” – mondta Gáspár Károly, az 56-os Szövetség Újpesti Szervezetének elnöke. Megemlékezett a forradalom utáni megtorlás másik újpesti áldozatáról, dr. Rajki Mártonról is, aki szavai szerint „egy csodálatos öregúr volt”, mindent megtett, hogy ’56 októberében a forradalmi változások is jogszerűen történjenek Újpesten. Mindkettejük erőfeszítéseit azzal hálálta meg a kommunista hatalom, hogy felakasztották őket – emlékeztetett Gáspár Károly.

 

 

Nem vagyunk egyformák, nem értünk egyet mindenben, de az újpesti önkormányzat minden hasonló megemlékezésen számíthat az ’56-os Szövetségre – szögezte le.

„Soha többé nem szeretném hallani, hogy valakit tapossunk el azért, mert más!” – hangsúlyozta. „Isten áldd meg Magyarországot, vigyázz a magyar ifjúságra!” – zárta beszédét Gáspár Károly.

 

 

A megemlékezés zárásaként az újpesti pártok és civil szervezetek helyezték el az emlékezés koszorúit.

 

 

 

 

 

 

, , , ,