Miért éppen Újpest?

  •  
  •  
  •  

Ezen a nyáron megdőlt minden korábbi hőmérsékleti csúcs; a hőmérő higanyszála soha nem látott magasságokba szökött. Újpest rendre bekerül a híradásokba, ugyanis Budapesten, többször itt mérték a legmagasabb hőmérsékletet. Júliusban kétszer Újpesten dőlt meg a melegrekord. Augusztus 23-án 35,7 fokot rögzítettek, 24-én szerdán újra csúcs született: 36,6 fok volt kerületünkben. Vajon mi lehet az oka ennek a jelenségnek?

Hogy hol, milyen meleg van, azt a különféle légköri, domborzati hatások alakítják ki, számos természeti tényező befolyásolja a hőmérsékletet. Ma már pontos helyzetképet kaphatunk az aktuális állapotokról, hiszen az mérőműszerek ontják az adatokat, és ritkán tévednek. Budapesten négy nagyobb állomás működik, az újpesti automata állomás a Fővárosi Csatornázási Művek Újpesti telephelyén található.
–    A közvetlen környezet erősen rányomja a bélyegét, hol, hány fokot mérnek – magyarázza Nagy József, az Országos Meteorológia Szolgálat főosztályvezetője. – A városokban elhelyezett meteorológiai állomások többnyire erősen beépített környezetben találhatók. Nem véletlen ez, mert a mérés egyik célja éppen az, hogy ott rögzítsék a meteorológiai körülményeket, ahol sok ember él, mert jó, ha tájékozottak e téren. A városokban végzett mérések általában eltérnek a szabad légköri mérésektől, és a hatást tovább erősítheti a konkrét helyszín. Újpesten, a mérőhely közelében kisebb épületek, fák és betonfelületek is találhatók, amelyek visszaverik a nap sugárzását, emelik a hőfokot. További hőmérsékletemelkedést okozhat a belváros felől áramló „forró” levegő. Tehát a városklímával lehet indokolni, hogy miért éppen a IV. kerületben mérik a legmagasabb értéket.
Mint a főosztályvezetőtől megtudtuk: szerdán kora délután Budapesten ugyancsak Újpesten volt a legmelegebb: 36,6 fok. A korábbi rekordot 1918-ban, 93 éve mérték, akkor 34,3 Celsius fokot mértek. És meglehet, az idén még újabb csúcsok dőlnek meg.
Ádám Tamás