Milyen Újpestet szeretne?

  •  
  •  
  •  

A nemrégiben indult új Újpesti Településfejlesztési Koncepció és Integrált Településfejlesztési Stratégia kidolgozása a lakosság bevonásával történik. A sikeres együttműködés érdekében munkacsoportok alakulnak, hogy a civil és érdekképviseleti szervezetek, valamint a vállalkozások képviselői ott mondhassák el a várossal kapcsolatos észrevételeiket. A munkacsoportokról városunk új főépítészével, Szesztai Györggyel beszélgettünk.

A településfejlesztési stratégia kidolgozása is az újpestiek bevonásával történik. Milyen feladatokra számíthatnak, akik aktívan részt vesznek a tervezésben?
– Az internetes partnerségi felületeken felül három munkacsoport alakul, humán, gazdasági és a környezeti. Ezek a területek, amelyek együtt fedik le a település életének legfontosabb szegmenseit. A lakosság bevonása és a széleskörű partnerség nagyon korszerű és előremutató megoldás. Ebben az a fontos, hogy meg kell találni a jó egyensúlyt a partnerek, az önkormányzat és a tervezők szerepe kapcsán – mondja Szesztai György, főépítész. – A tervezésben együttműködő partnerek fő feladata az ötletadás és a véleményezés lesz. Tervező bemutatók kapcsán, kérdőívekben és konkrét priorizálási feladatokban mondhatják el álláspontjuk. Például a környezeti munkacsoportban kiemelten fontos lesz majd, hogy mit gondolnak Újpest-Központról, a városkapuról, a Duna-partról vagy akár Káposztásmegyerről.
A tervezés feladata lesz, hogy az eddigiek mellé kitűzzön új hívószavakat és fejlesztési célokat is, amelyek összhangban vannak a szomszéd települések céljaival, reálisak és szakmailag is megállják a helyüket.

Főépítészként ön milyen célokat fogalmaz meg a településfejlesztési projekttel kapcsolatban?
– Legfontosabb, hogy úgy kell beavatkozni a város életébe, hogy az a település számára a lehető legkedvezőbb legyen, szem előtt tartva a tényt, hogy nem egy műszaki létesítményről, hanem egy élő szervezetről beszélünk. A sikeres városok titka, hogy kitűzzünk egy közös célt, és folyamatos együttműködéssel valósítsuk azt meg. Újpesten ennek már hagyománya van. A tervezés során nem elégszünk meg a jelenlegi helyzettel, hanem akár tíz évre előre racionális terveket szövünk, helyet adva az új ötleteknek, kezdeményezéseknek. Ennek egyik előképe az Újpesti Párbeszéd, amely szintén az újpestiek igényeinek felmérését és kielégítését szolgálja. Egy munkacsoport annyiban kínál többet, hogy az egyéni érdekek, vélemények és szándékok rögtön ütköznek is egymással.

A településfejlesztési stratégia elkészítésének lényege, hogy a település helyi adottságait, lehetőségeit, problémáit, valamint az itt élő emberek, itt működő vállalkozások, intézmények és társadalmi szervezetek igényeit fölmérve és a településfejlesztés távlati céljait figyelembe véve készüljön egy terv arról, hogy a következő 5-6 évben mely területeken és milyen jellegű fejlesztéseket kell megvalósítani. A tervek, feladatok és hangsúlyok kialakításában kiemelt fontosságú az újpestiek elképzeléseinek és igényeinek megismerése.

D.V.