Hegyekben a százas zsebkendők, folytonos prüszkölés, kiütések, viszketés. Valószínűleg ismerősek ezek az átmeneti panaszok, főleg, ami az elmúlt hónapokat illeti. Egy korábbi felmérés szerint minden második ember allergiás valamilyen szezonális növényre, ételre vagy állatszőrre, azonban kevesen ismerik ezeknek a tüneteknek a miértjét.
Egy allergiás náthát többnyire helyi készítményekkel, orrspray-vel lehet enyhíteni. Egy bőrbetegséget, ekcémát tablettákkal, az asztmát pedig inhalációs termékekkel érdemes kezelni a szakorvossal való egyeztetés után. A táplálék-allergia elsősorban bőrgyógyászati tünetekkel jár, így először egy szakorvosi vizsgálatra van szükség, mert sokszor előfordul, hogy a viszketések vagy a piros pöttyök egy más okból kifolyólag okoznak tünetet és nem allergiás reakciók. Akiknek pedig gyomorpanaszaik vannak, azoktól pedig egy ételnapló vezetését szokták kérni, így könnyebben megállapítható, hogy melyik étel az, amelyik gyanúba fogható.
Tévhitek és megoldások
Sok helyen hallani, hogy az allergia a gyenge immunrendszer miatt alakul ki, de valójában ez egy tévhit. A vitaminok szedése ebben az esetben nem számít, mivel nem legyengült, hanem éppen ellenkezőleg, az allergiás ember szervezete túlreagál egy egészségeshez képest, így okozza a tüneteket.
Sok olyan allergia okozza a panaszt, amely kiiktatható és ilyenkor a saját érdekünkben ezt meg is kell tenni, gondolunk itt a házi porra vagy az állatszőrre. A pollenek ellen viszont sajnos már sokkal nehezebben tudunk védekezni, hiszen hiába nem a mi kertünkben terem a növény, a szél befújja az otthonunkban vagy a munkahelyünkre.
Magyarországon a pollenszezon nagyjából február elejétől október végéig tart. Ezt az időszakot jól lefedi azoknak a növénynek a virágzási periódusa, amelyek pollenjei allergiát váltanak ki. A virágpor koncentrációját hazánkban az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata méri.