Mindenben nevelő volt

  •  
  •  
  •  

Az újpesti Sándor István vértanú, szalézi testvér közelgő boldoggá avatásáról tartott sajtótájékoztatót kedden délelőtt a Szalézi Tartományfőnökségség. A rendezvényen Sándor István példaértékű életének mai korra gyakorolt hatása mellett szó volt a világraszóló esemény, a boldoggá avatás szertartásának részleteiről is.

2013. október 19-én, szombaton, fél tízkor, a Budapesti Szent István-bazilika előtti téren ünnepi szent mise keretében kerül sor az újpesti szalézi mártír, Sándor István boldoggá avatására.

A régóta várt esemény a hazai megtelepedésének idén századik évfordulóját ünneplő rend történetének egyik legkiemelkedőbb eseménye. Ennek jelentőségéről, valamint Sándor István személyiségéről, vértanúságáról Ábrahám Béla, a Szent István Magyar Szalézi Tartomány vezetője beszélt.

– Azért nagyon izgalmas Sándor István alakja, mivel egy speciális életet élő szerzetes volt. Egyrészről a szerzetesek hagyományos életét élte imádsággal, közösségi élettel, emellett pedig a ma Újpesthez tartozó Clarisseumban, annak saját nyomda üzemében nyomdászként dolgozott és tanított is. A szalézi hitvallás szerint mindenben nevelő volt. A fiatalokkal együtt és a fiatalokért. A fiatalok az élet minden terültén tanácsot, segítséget kaphattak tőle, ő erre tette fel az életét – mesélt a vértanú életéről a tartományfőnök.

Sándor Istvánról több érdekességet is megtudhattak a jelenlévők, egyebek mellett például arról, hogy az időközben államosított nyomdában végzett nevelői munkájáért elismerést is kapott, ebből látszik, hogy még abban a rendszerben is elismerték az ő közösségépítő szolgálatait. A történészi kutatásokból az is pontosan megtudhattuk, hogy elfogását követően 184 órán és 40 percen keresztül hallgatták ki.


Kétezer oldalas dokumentum

Sándor István boldoggá avatási eljárása 2006-ban indult el. Mintegy kétezer oldalnyi dokumentumot olvasott el, vizsgált meg a Szent Szék vele kapcsolatban. Vértanúságát idén, nagycsütörtökön hirdette ki Ferenc pápa. A boldoggá avatásról szóló dokumentumot a szombati szent misén hozza nyilvánosságra Angelo Amato, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa.

– A boldoggá avatás a Budapesti Szent István-bazilika előtti téren zajlik majd.  A szertartás első része, fél tíztől egy felkészüléssel indul, tanúságtételek, imádságok, énekek követik egymást. Ez után kezdődik a szentmise és a boldoggá avatás, fél 11-kor, amelynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz. Az ünnepélyes szentmise keretében a Szentatya megbízásából Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa teszi közzé a boldoggá avatásra vonatkozó határozatot, latin és magyar nyelven – tudtuk meg a szombati szertartásról Depula Flavio tartományi titkártól.

Újpest a középpontban

A sajtótájékoztatón kiemelt figyelemmel említették meg Sándor István szülővárosát, Szolnokot és Újpestet, ahol élete végéig élt és dolgozott. 

– Most pénteken, az újpesti víztoronyhoz közel, a panelházak között egy játszóteret nevez majd el Újpesti Önkormányzata Sándor Istvánról. Nagyon örülök neki, mert az emléktáblákkal, szobrokkal szemben ez élő emlékezet példája – mondta Ábrahám Béla tartományfőnök. Hozzátette: nagyon szép az újpesti önkormányzat példája abban is, hogy Dér András idén elkészült, Sándor Istvánról szóló játékfilmjének cd változatából 200 példányt megvásárolt a városvezetés, amelyet minden közintézménybe eljuttatnak az iskoláktól az idősek otthonáig.

A boldoggá avatáson Angelo Amato bíboros mellett a teljes magyar püspöki kar részt vesz, de itt lesz több határon túli magyar főpásztor is. Emellett a rendezvényt megtiszteli jelenlétével Alois Kothgasser salzburgi érsek, Ausztria prímása, Stanislav Hoèevar, belgrádi érsek, valamint Enrico Dal Covolo, a lateráni egyetem rektora, valamint Alberto Bottari de Castello, apostoli nuncius, vatikáni nagykövet. A szalézi rend vezetése is nagy létszámban jelen lesz, így például Don Pascual Chávez Villanueva szalézi rendfőnök, Pierluigi Cameroni, szalézi egyetemes posztulátor, a Sándor Istvánról szóló, a boldoggá avatásra megjelenő “Don Bosco lelkét kaptad” című könyv szerkesztője, Jean-Paul Müller, a szalézi rend egyetemes ekonómusa. A rendezvényen a Budapest Egyetemi Templom Don Bosco Ének- és Zenekara működik közre, mintegy kétszáz fővel.

G.R.