Mindent jelentő emlékek

  •  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterületet találunk. Sorozatunkban arról kérdezzük az újpestieket, tudják-e, kiről, miről kapta a nevét az az utca, ahol otthonuk található.

– Hogy mit jelent számomra a József Attila utca? – kérdez vissza lakója, Szunyoghy András Újpestért díjas képzőművész. – Mindent, az egész életemet – summáz, majd megtudunk néhány részletet:

– Azt mindenki tudja, hogy posztumusz Kossuth- és Baumgarten-díjas költő volt József Attila, akinek mindössze harminckét év jutott, s Újpesten is gyakran megfordult a Munkásotthonban. Sokan emlékezhetnek arra, hogy az utcát egy ideig csak József utcának hívták, teljesen függetlenül jelenlegi névadójától – meséli Szunyoghy András.

– Később lett, talán az egyszerűség kedvéért, nem tudom, József Attila utca. Emiatt némi zavar manapság is támad, hiszen a József Attila utcára, a Duna felé haladva, merőleges az Attila utca, ez is az oka a gyakori név- és utcakeveredéseknek – kezd a jelennel a képzőművész. – A családi kötelékek messzire nyúlnak vissza, ebben a házban élt nagypapám, apám (dr. Szunyoghy János tudományos kutatóra, egyetemi tanárra emléktábla emlékeztet a 60-as számú ház homlokzatán. A szerk.) édesanyámmal, és itt kezdtük közös életünket a feleségemmel. Ide születtek a gyermekeink is.

Ezer emlék fűz az utcához. Számos osztálytársammal voltunk szomszédok. Akkoriban volt, hogy napjában három autó járt erre, miénk volt az utca. A Venetiáner utcai sarkon álló fatelepről telente szánkóval húztuk haza a szenet. Az utca Dunához közeli oldalán fél Újpest ott szánkózott, mintegy újpesti Normafaként használva az utca nyújtotta szintkülönbséget. Meghatározó emlékem az utcában élő Hován Laci bácsi (újpesti festőművész. A szerk.), akinél rendszeresen összegyűltek a kor híres művészemberei. Laci bácsi sameszként engem is befogadott, csodálattal figyeltem a felnőttek, köztük az ott időző Berda József költő beszélgetéseit. Vasárnap délelőttönként apám tanácsára sokszor rajzoltam az utca házait. Egyszer egy idős úr kiszólt az ablakon, hogy megveszi a rajzomat… – emlékezik Szunyoghy András.

A József Attila utcában a Szigeti–házaspár csodálkozva néz rám, amikor az utca névadójáról értekezünk:

– Ön szerint van olyan ember, aki ne tudná, ki volt? – kapom a kérdést, majd az ősz hajú hölgy halkan verselni kezd, és szeme sarából könnycseppet töröl. 

„A rakodópart alsó kövén ültem,
néztem, hogy úszik el a dinnyehéj.”

(József Attila: A Dunánál)

Így búcsúzunk a József Attila utcától.

B.K:

Idézzük az Újpesti utcanévlexikont: József Attila utca (1945, József utca 1882 előtt) Váci út 11.-től az Árpád út 112.-ig. József Attila ( 1905–1937) költő, műfordító volt