Mit kínál a Munkahelyvédelmi Akcióterv – 1. rész

  •  
  •  
  •  

Sorozatunkban hétről hétre tájékoztatjuk olvasóinkat a kormány által jövő évtől bevezetésre kerülő Munkahelyvédelmi Akcióterv intézkedéseiről annak érdekében, hogy aki csak teheti,
éljen az új lehetőségekkel.

I. A FOGLALKOZTATÁST KÖNNYÍTŐ ADÓZÁS

A kormány a foglalkoztatás könnyítése és egyszerűsítése érdekében két új, választható adófajtát vezet be 2013-tól, melyek a kis-és közepes vállalkozások munkáltatói terheit csökkentik.

Ez az intézkedés a meglévő munkahelyekmegtartását és új munkahelyek létrehozását teszi lehetővé. A kisvállalati adó (kiva) több adónemet kivált és a beruházásokat ösztönzi, a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata)

pedig hatmillió forint éves forgalom közelében célszerű választás. A több adónemet (szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, társasági adó) is kiváltó kivát a kis-, közép-és mikrovállalkozásokra formálták, nincs belépési korlátja, frissen alakult cégek is választhatják – hangzott el egy, a CompLex Kiadó által szervezett konferencián.

A kiva esetében a vállalkozás pénzforgalmi szemléletű eredménye és személyi jellegű kifizetéseinek összege képezi az adóalapot. A kiva hatálya alá december 1 és 20 között lehet bejelentkezni, de a cégek 2013. január 15-ig viszszavonhatják döntésüket.

Fontos változás, hogy az esetleges tárgyévi veszteség a következő évek adóalapjait csökkenti, a negatív eredményt tíz év alatt egyenlő részletekben lehet elszámolni. Különleges szabály még, hogy az adóévi új beruházás összege az előző korlátozó szabály mellett korlátlanul fi gyelembe vehető, és az adóalapot csökkenti, ezért a kiva beruházásösztönzőnek mondható.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) a kisebb cégek túladóztatásán hivatott változtatni. A kata hatálya alá bármikor szabadon be lehet jelentkezni, az adott cég a bejelentést követő hónap első napjától adóalany. A bejelentkezés rendkívül fontos, mert a bejelentő lapon szereplő adatok alapján kap ellátást a kisadózó, és az alapján ír elő adófizetési kötelezettséget a NAV. Abban a teljes hónapban viszont, amikor a kisadózó keresőképtelen, nem kell adót fi zetnie, azonban ezt jeleznie kell az adóhatóságnak, különbenkieshet a kata-körből. A számlaadás elmulasztásának ugyanez a szankciója.

A katát hatmillió forint éves árbevételig lehet választani, és akkor a legkedvezőbb, ha az összeg közel van az értékhatárhoz. Általánosságban viszont azonos bevételt feltételezve akkor mondhatók kedvezőnek ezek az adózási formák, ha alacsony a költségszint (maximum 20-23%), és nincs a vállalkozón kívül foglalkozatott magánszemély.

M. Orbán András