Mr. Dominó csapatában

  •  
  •  
  •  


Győry Barbara, másodéves újpesti főiskolás úgy emlékszik, tíz éves korában játszott utoljára dominóval. Mégis, amikor látta a televízióban a felhívást, hogy dominóépítő csapattagokat keresnek a holland székhelyű Dominó Day szuperprodukcióba, nem sokáig teketóriázott , jelentkezett az idei játékra. November 14-én, egy pénteki napon Európa számos országából követtük nyomon a televízók képernyői előtt, sikerül-e a fennállásának tizedik év fordulóját is köszöntő dominó- döntögetés során újabb világcsúcsot elérni?

Nyolcvanöt dominóépítő fiatal 2 hónapos munkája dőlt romokba, amikor több mint 4,5 millió dominó sodorta el a következő téglácskát, és a tervezett 6  rekordkísérlettel szemben tíznek örülhettek a helyszínen lévők. A tíz magyar között az egyik Barbara volt.        Kalandvágytól, a játéklehetőségtől, nyelvtanulási lehetőségtől vezérelve vágott neki az útnak?- kérdeztük hazatérése után.
         Talán mindegyik szempont gyors döntésre sarkallt- mondja, hiszen szívesen néztem mindig a dominós közvetítéseket. Mégsem reméltem, hogy kijutok és a 85 tagú dominóépítő csapat egyik tagja leszek. – folytatja .  Kiutazás előtt annyira bizonytalanná váltam, izgultam, szerettem volna visszacsinálni az egészet ! Ez  a pánik engem is meglepett, és  nem jellemző rám,hiszen van állóképességem, évekig sportoltam  a KSI színeiben ifjúsági magyar bajnok voltam kajak 500 és 1 000 méteres távon egyesben, párosban, négyesben versenyezve, Voltam Európa-bajnoki IV. helyezett is. Van tehát állóképességem, utazásban tapasztalatom. De ilyen méretű produkcióban még nem vettem részt és hirtelenjében hosszúnak tűnt a 2 hónapos távollét is. Hollandiában néhány nap alatt megnyugodtam, jól sikerült a feladat, és most, hogy pár hete újra itthon vagyok, mennék is vissza.
         Nézzünk kicsit s a kulisszák mögé! Hogy lesz valaki dominóépítő?
         A felhívásról már tettem említést. Ezután behívtak a főszponzor kereskedelmi tv csatornához egy castingra, ahol az angol nyelvtudásunkat tesztelték, ezt a főszervezővel történő beszélgetés követte, majd szituációs gyakorlatot kellett megoldanunk. A második válogatás helyszíne már Bécs volt, ahová 38-an utaztunk mi, magyarok és Mr. Dominó és csapata „tesztelt” bennünket egy 3,5 órás angol szintfelmérő és személyiség- teszt alapján. Tízen maradtunk magyarok, ebből kilencen  új résztvevők, míg a tizedik csapattagot Mr. Dominó évek óta visszahívja, mert nagyon elégedett vele.
         A részvétel  ezek szerint több volt kalandnál, ugye?
          Bécsben már jól tudtuk: a dominójátékban a  csapatépítés gyakorlását,  az angol nyelvtudás fejlesztését  tekintik a szervezők  fő feladatnak. Szempont az is , hogy  14 ország 85 fiatalja ismerkedjen Hollandiával és a kommunikáció lehetőségeivel élve- egymással. Bár a produkció egy világkörüli játéknak tűnik, nagyon is embert próbáló feladat, ha valóban a kulisszák mögé látunk. Az is kiderült, a Leeuwardenben töltendő 2 hónap napi 8 órás munkanapból áll majd, teljes ellátást kapunk, sőt fizetést is . A hétvégeken nem dolgozunk, akkor felfedezhetjük Hollandiát.
         Mikor érezted úgy, hogy felesleges az aggodalom?
         Hollandiában, a  néhány napos technikai tréning elteltével.  Begyakoroltuk a fogásokat, tudtuk, hogy vannak új technikák, amelyeket most tesztelnek, oda kell figyelnünk a tapasztalatokra is.  10 000 négyzetméteren 43 képet , ott úgy fogalmaztunk: projektet építettünk az egykori EXPO csarnokban, remek szervezettséggel. Megkaptuk a térképeket, tudtuk, melyik színű dominót hol keressük. Időnként cseréltek bennünket- természetesen a magyar társaimat más és más  kép építésnél foglakoztatták.  A napi normát hol túlteljesítettük, néha alulbecsültük az ehhez szükséges időt, de haladtunk . Egy-egy kép, elkészülte után végignézték a munkánkat, úgy tűnt, minden stimmelt, mégis a versenyben állva maradt 50 000 dominó.
         Van a dominóépítésnek technikája, egyáltalán ugyanúgy néz ki mint gyermekkorunk  játéka?
         Hasonló,de egy kicsit nagyobb téglácska, amely speciális gyártást igényel. Kézügyességre, jó szemre, határozott mozdulatokra van szükség, hiszen a dominó már építés közben is dőlhet egy rossz mozdulat következtében is.  Az egyenes vonalú ábrákkal gyorsan lehet boldogulni, vonalzó segítségével beemelhetők a téglácskák.  Nem árt, ha az embernek jó a térdelő-technikája, hiszen több órán keresztül adott ez a testhelyzet. Nekem nagyon tetszett például a hegyen felfelé menő dominó, de azt például egy magas fiú építette. A mi „vegyes” csapatunk jól haladt, a Dominó Nap, előtti időszakban váltott műszakban már csak 4-4 órát dolgoztunk. De az adás előtti  utolsó órákban – talán az izgalom fokozása érdekében – mások még építettek dominót.
          Azután elindult a  játék, a verseny,…
         Ami hatalmas siket hozott, tíz világcsúcs dőlt meg egy estén, a 4,5 millió dominóból több mint 4 millió 340 ezer tarolt, ami 96,55 százalékos eredmény. Mi, akik a színpadról követtük nyomon az adást eufórikus állapotba kerültünk, ujjongtunk, majd később jókora buliba voltunk hivatalosak. Másnap a dominókból szuvenírt választottunk magunknak, és elpakoltuk a kellékeket. Akkor éreztük: hirtelen vége lett mindennek. Több dominó darab itthon elékeztet az odakint elöltött időszakra, és a játék mellett a szívünkbe zártuk Hollandiát. Menthetetlenül beleszerettünk valamennyien.
         Két hónap hosszú idő, családtól, iskolától távol…
         Szüleim az első napok izgalma után örömmel nyugtázták, hogy jól érzem magamat és  ha külföldre mennék esetleg tanulni, vagy dolgozni, akkor is megállok a lábamon. A turizmus,a  vendéglátás vonz, olyan cégnél szeretnék dolgozni, ahol a nyelvtudásomat hasznosíthatom, két, vagy több ország kapcsolatait építhetem. A Heller Farkas főiskolán méltányolták a dominózást, egyéni tanrendet kaptam, minden tárgyból időben vizsgázhatok.
          A dominózásnak végleg  vége?
         Mr. Dominó minden évben új és új arcokat keres, másnak is szeretne lehetőséget adni. De mint említettem, vannak visszatérő szerencsések.  Lehetséges, hogy jövőre újból megpróbálom. Hiszen játszani a mi korunkban is  jó…