Müller Cecília: a lélegeztetőgépre kerülők fele meggyógyul

  •  
  •  
  •  

Az operatív törzs mai tájékoztatóján az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, nem végzetes, ha valaki lélegeztetőgépre kerül a koronavírus miatt, mert ezek közül a páciensek közül minden második beteg meggyógyul.

„További influenza elleni oltóanyagot szereztünk be, hogy mindenki részére, aki hozzá szeretne jutni a térítésmentes oltási lehetőséghez, biztosítani tudjuk”

– emelte ki Müller Cecília.

Van, aki már megkapta a remdesivirt

Hét koronavírusos beteg már megkapta a remdesivirt a Semmelweis Egyetemen. A magyar gyártású gyógyszert október 14-én adták be az első betegnek, egy 75 éves, súlyos állapotú nőnek.

A középmezőnyben vagyunk

„Az egész világon emelkedőben van a pozitív esetek száma, ez alól nem kivétel Magyarország sem, noha a WHO jelentése szerint a középmezőnyben foglalunk helyet. Az összes igazolt beteg a pandémia kezdete óta több mint 47 ezer fő, míg a gyógyultak száma meghaladja a 14 ezret”

– mondta a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy az elhunytak száma szintén emelkedő tendenciát mutat, hiszen ők elsősorban a magas kockázatú csoportból kerülnek ki, krónikus betegek vagy idős személyek.

„Náluk szövődménnyel zajlik a fertőzés, legalábbis erre nagyobb az esély. Nagyon fontos ezen emberek védelme, és ez mindannyiunk felelőssége”

– mondta. Emelkedő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma is, 1896 beteget kezelnek kórházban, 188-an vannak lélegeztetőgépen.

„Közülük számosan gyógyulóban vannak, számosan le is kerülhetnek a lélegeztetőgépről, tehát nem jelent végsorsot, ha valaki középsúlyos állapotban kórházba kerül, hiszen jó tapasztalat is van”

– emelte ki a tisztifőorvos. Hozzátette: számos olyan lehetőségük van a második hullámban, amelyet tavasszal még nem tudtak teljeskörűen bevetni, vagy nem állt rendelkezésükre.

„Mindenesetre a legjobb az, ha nem kapjuk el a betegséget. Ezért nagyon fontos a maszkviselés, a környezetünk rendben tartása”

– hangsúlyozta a tisztifőorvos, majd részletezte, hogy az elhunytak közül valamennyien szenvedtek alapbetegségben, kísérő társbetegségekben.

Legalább a hagyományos influenza ellen védekezzünk

„Kiemelném a mai napon a légúti megbetegedéseket is mint alapbetegséget, tehát aki krónikus légúti betegségben szenved, nyilván magasabb kockázatot hordoz”

– fogalmazott a tisztifőorvos, majd arra is felhívta a figyelmet: lehetőleg hagyjuk el a dohányzást, mint káros szenvedélyt.

Szót ejtett arról is, hogy közel azonos azon személyek köre, akik érintettek lehetnek az influenzában. Mint mondta, feltétlenül szükséges, hogy legalább az egyik megbetegedés ellen védekezzenek. Kiemelte, az influenza akár súlyos tüdőgyulladást is okozhat, ezért különösen fontos, hogy minél többen igényeljék a kormány által biztosított oltást.

Új tesztelési módszerek

A tesztekre kitérve közölte:

„A PCR-teszteket fogadtuk el egészen idáig, ez az a forma, amelyet a WHO is végig ajánlott számunkra. Ugyanakkor éppen a tavasztól fogva nagyon sok új lehetőség nyílt meg a diagnosztikában is, ezért számos antigénalapú tesztet fejlesztettek ki a kutatócsoportok. Hasonlóan a PCR-teszthez, ez is az aktuálisan zajló állapotot, tehát az aktuális fertőzöttséget mutatja ki. Ezt a tesztet bevizsgálták az NNK laboratóriumában, és azt találtuk, hogy pozitivitás esetén, ha tüneteket produkál valaki, tehát gyanús személyről van szó, akkor nagyon jó egybeeshetőséget mutat a PCR-teszttel. Ez egy újabb diagnosztikus eszköz a kezünkben.”

Hozzátette: tulajdonképpen már a mentőben megtörténhet ez a gyorstesztvizsgálat, így mire a kórházba érkezik a beteg, már tudják is, hogy koronavírusos. Tehát az ellátása hamarabb megkezdődhet, hiszen arra a részre kerül az intézményben, ahol ezen betegeket gondozzák.

Maszk, influenzaoltás, temetőjárás és lélegeztetőgépek

Újságírói kérdésre válaszolva közölte:

a gyerekeknek nem kötelező maszkot viselniük az iskolában, mert nem várható el tőlük, hogy helyesen használják a maszkot napi 6-8 órán keresztül.

Hozzátette azonban, hogy az eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek.

Arra a felvetésre, hogy sokan azért nem oltatják be magukat influenza ellen, mert félnek attól, hogy az orvosi rendelőben kapják el a vírust, Müller Cecília elmondta: minden orvoshoz indulást előzzön meg telefonálás. Arra a felvetésre, hogy a lakosságarányosan a legrosszabbul teljesítő országok közé sorolták Magyarországot, a tisztifőorvos azt mondta:

„Ez egyszerűen nem helytálló, a WHO egymillió lakosra vetítve vizsgálja a fertőzötteket és a halottakat is, a középmezőnyben foglalunk helyet.”

A temetőlátogatás kapcsán Müller Cecília kérte, hogy kerüljük el a csoportosulást, tartsuk a távolságot és alaposan fertőtlenítsünk, akár a sírgondozás közben is.

Arra a kérdésre, hogy a lélegeztetőgépre került betegek közül mennyien gyógyultak meg, a tisztifőorvos elmondta:

„Ne ijedjünk meg! Tavasz óta megnőttek az egészségügy lehetőségei. Szlávik János főorvostól tudom, hogy a lélegeztetőgépre került betegek 50 százaléka ad absurdum meg is gyógyul.”

, , , , , , , ,