Müller Cecília: Hatékony az idősotthonok védekezése

  •  
  •  
  •  

Az operatív törzs pénteki tájékoztatójának elején Bognár Lajos országos főállatorvos mondta el, hogy élelmiszerek és csomagolóanyagok közvetítette fertőzés nem fordult elő sem most, sem az első hullámban. A vírus 60 Celsius fokon elpusztul, így a megfelelő hőfokon elkészített étel nyugodtan fogyasztható.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elsőként az aktuális számokat ismertette. 1293 új fertőzött lett és meghalt 33 beteg. A legfiatalabb 20 éves volt. A fiatalokra jellemző, hogy gyorsan lefolyó, súlyos betegségben szenvednek, az időseknek többnyire valamilyen krónikus betegségük van.

Jelenleg 171-en vannak lélegeztetőgépen. A fertőződések számával a kórházban kezeltek száma is nő, akárcsak a lélegeztetetteké. Újságírói kérdésre válaszolva ugyanakkor a tiszti főorvos nem árulta el, hány kórház telt meg eddig koronavírus-fertőzöttekkel.

Müller Cecília kiemelte: az idős kor már önmagában is veszélyeztető tényező, az érintettekre külön vigyáznunk kell. Ezért döntöttek a látogatási és az intézményelhagyási tilalomról. A tiszti főorvos szerint ez a védekezés hatékonynak tűnik. Jelenleg 60 idősotthont érint a fertőzés valamilyen mértékben, ezek közül 5 olyan van, amely az első hullámban is érintett volt. 707 fő pozitivitását igazolták eddig összesen, a gyógyultak száma 55 fő a második hullám során.

Müller szerint az intézkedés sikeres volt, mert mindössze az intézmények 4%-ába jutott be a vírus, és a 96%-ban mind az ápolók, mind az ápoltak elkerülték a fertőződést. A 60-ból 12 intézményben csak 1 pozitív gondozott van, és csak 6 intézmény van, ahol a pozitivitási arány meghaladja a 30 főt, 28 intézményben 10 alatt van.

Az influenza elleni oltás mindenhol rendelkezésre áll – mondta Müller Cecília. Ha kell, akkor átcsoportosítják a vakcinákat. Elmondta azt, hogy igazolt koronavírus-fertőzötteket nem lehet beoltani, de ha véletlenül mégis tünetmentes fertőzöttet oltanak be, akkor sem történik semmi probléma.

Az antigén alapú gyorstesztekkel kapcsolatban Müller Cecília azt mondta: jól működnek, ha pozitivitást tapasztalunk, az “PCR”-ral is pozitív, de a negatív teszteknél nem ilyen egyértelmű az átfedés, ezért ott kell a PCR-megerősítés.

A tiszti főorvos beszélt még a gyümölcsfogyasztás és a vitaminbevitel fontosságáról. A C vitaminból 2000 egységet kell ennünk, és fontos a bőséges folyadékbevitel. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás káros az immunrendszerre, a dohányzást így ajánlott elhagyni, de legalább csökkenteni. Az alkoholt is csak normál, kiegyensúlyozott mértékben szabad fogyasztani.

Müller a szabad levegőn való tartózkodás fontosságára is felhívta a figyelmet. Napi 30 perces könnyű kocogás javasolt mindannyiunk számára, vagy 10 ezer lépés naponta. A társas kapcsolatok fenntartása is fontos, lelkileg és fizikailag is, de a fizikai érintkezést most vissza kell szorítani, mert akikkel nem egy háztartásban lakunk, azoknak nem ismerjük a státuszát.

Kiss Róbert rendőralezredes bejelentette, hogy a koronavírus első hulláma során lejárt okmányok időtartamát december 15-ig meghosszabbították. Elmondta továbbá, hogy eddig összesen 480 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt a tömegközlekedésen, 868 esetben kellett a bolti szabályok megszegése miatt kellett fellépni.

, ,