Nagyböjti útmutató

  •  
  •  
  •  

Beköszöntött a nagyböjt ideje, amelynek lényege a megtisztulás, felkészülés a húsvétra, Jézus Krisztus feltámadására. Természetesnek tartjuk, hogy testi egészségünk érdekében időnként tartózkodjunk bizonyos ételektől, italoktól, ám lelki egészségünk ugyanúgy törődést igényel. Ennek károsodása, sérülése sokszor fájdalmasabb, és időnként visszahat testünkre is – fogalmaz dr. Gerber Alajos világi hitoktató, Újpest díszpolgára.

A keresztények két fő böjti időszaka a karácsonyt megelőző advent ideje és a húsvét előtti negyven nap. Utóbbit, a Jézus negyvennapi pusztába vonulásának, majd kínszenvedésének, keresztútjának emlékezetére szentelt negyvennapos időszakot nevezzük nagyböjtnek. A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánatot, az áldozathozatalt és a megtisztulást szolgálja – idézi fel a tudnivalókat dr. Gerber Alajos.
„Van testi böjt, van lelki böjt is. Az a testi böjt, amikor a gyomor tartózkodik az ételtől, italtól. A lelki böjt az, amikor a lélek megtartóztatja magát a rossz gondolatoktól, cselekedetektől, szavaktól. Az a jó böjtölő, aki minden rossztól eltávolodik” – fogalmazott korábban egy görögkeleti atya, Zádoni Tichon – folytatja a hitoktató.
Divattá vált fogyókúra gyanánt is böjtölni, de ezek csak a testre vonatkoznak, s nem járnak együtt lelki megújulással. Az igazi böjt pedig megtisztulást jelent, tartózkodást, egyedüllétet. Belső rendrakást, testben is, lélekben is és szellemünkben is.
– A sportolók is a nagy megmérettetések előtt fegyelmezett élettel készülnek a várhatóan sikeres versenyre. Természetesnek tartjuk, hogy testi egészségünk érdekében időnként tartózkodjunk bizonyos ételektől, italoktól, ám lelki egészségünk ugyanúgy törődést igényel. Ennek károsodása, sérülése sokszor fájdalmasabb, és időnként visszahat testünkre is. A feltámadás örömét megelőzte a Megváltó szenvedése, mi sem kerülhetjük el – hangsúlyozza dr. Gerber Alajos, aki húsz éve hitoktató. – A felkészülési idő alatt nézzünk önmagunkba! Tegyük fel a kérdést, hogy mennyire vagyok szabad ura önmagamnak, avagy mennyire függök a külvilágtól! A vízen úszó fatuskóhoz vagy az árral szemben úszó evezőshöz hasonlítanám magamat? Van-e megfelelő önismeretem, elegendő önfegyelmem és helyes értékrendem? – hangzik a javaslat.
Dr. Gerber Alajos úgy látja, a nagyböjt ideje igazán alkalmas az önvizsgálatra. Fontos kiderítenünk, hogy tudunk-e uralkodni ösztöneinken, indulatainkon, rosszra hajló természetünkön. Meg kell szereznünk a készséget, hogy szabadon tegyük a jót, és erényes emberek legyünk. Legyen helyes önismeretünk! Szavainkkal is szükséges időnként böjtölnünk, megelőzve, hogy másokat megjegyzéseinkkel esetleg megbántunk. Majd hozzáteszi: az önnevelés életre szóló feladat. A nagyböjti idő különösen alkalmas a tudatos önnevelésre és a mások felé megnyilvánuló szolgáló szeretetre. Tegyük a környezetünkben élőknek örömtelibbé az idei húsvétot!

G.R.