Nagyvárosi természetbúvárok

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Kalandtúra Suli közel fél éve indította el Nagyvárosi természetbúvár elnevezésű tanfolyamát a Farkaserdőben. A tanulmányokban részt vevők az erdők világának vizsgálatán túl megismerkedhetnek a tanyasi élet rejtelmeivel, valamint a különböző népi kézműves-foglalkozásokkal.

A tanfolyam megálmodójától és életre hívójától, a Kalandtúra Suli vezetőjétől, Gajda Ágostontól megtudtuk: jelenleg hétvégenként, két csoportban folyik az oktatás. Az ötven résztvevő többsége Újpesten élő, négy és öt év közötti gyermek. A tanfolyam ősztől június végéig tart, majd júliusban és augusztusban táborozás következik. A táborozás Verőcén lesz, a suli egyik tanárának, Tóth Dávid szobrászművésznek a birtokán. Az egyhetes turnusokban arra törekednek, hogy a gyerekek számára ne csak olvasmányélmény legyen Fekete István Tüskevár című regénye, hanem meg is elevenedjenek annak történetei.

A nagyvárosi kalandtúra-tanfolyamról még megtudtuk, hogy a gyerekek a Farkaserdő növény- és állatvilágának megismerésén túl hazánk tájegységeinek élővilágába is betekintést kapnak. Erre szolgálnak a minden hónap negyedik vasárnapján megrendezésre kerülő családi kirándulások, amelyeken mindig más tájegységünket keresik fel. A suli tanyáján a gyerekek növényeket termesztenek, és különböző háziállatokat nevelnek. Tóth Dávid Újpesten élő szobrászművész pedig nem csupán a tábor idején, hanem a tanfolyamok keretében is tart kézműves- foglalkozásokat.

Gajda Ágoston elárulta, hogy a tanfolyam vezetőinek többsége tornatanár. Így nem csoda, hogy a résztvevők tanulnak még táborozási technikákat, lovaglást és íjászatot, valamint elsajátítanak kötélen ereszkedési módokat, és megtanulják a kötélen csúszást is.

Ezenkívül a gyakorlati oktatásban szerepel még a tábortűzgyújtás, a csapdaállítás, a csomókötés-készítés és a halászat. Az elméleti oktatásban pedig megtanulhatják a diákok a térképen való eligazodást, az elsősegélynyújtást és az időjárás-felmérést mindenféle modern eszköz használata nélkül.

MBC