Ne dőljenek be nekik!

  •  
  •  
  •  

Az utóbbi időben megszaporodtak azon trükkös lopások, amelyekkel időseket károsítanak meg a tolvajok. Közműszolgáltatónak adják ki magukat, vagy unokaként bemutatkozva csalnak ki pénzt, de olyan is előfordul, hogy álrendőrként jutnak be a lakásba.

Dr. Terdik Tamás alezredes, Újpest rendőrkapitánya felhívta a figyelmet, hogy a trükkös tolvajok még mindig előszeretettel hivatkoznak vízcsőtörésre, szivárgásra vagy beázásra. Miután bejutottak a lakásba, a sértett figyelmét elterelve elviszik az értékeit. A rendőrkapitány nyomatékosan felhívja a figyelmet, a valódi szerelők formaruhát viselnek, de ami még fontosabb: mielőtt beengednék őket, hívják fel a szolgáltatót vagy a rendőrséget! A valódi szakemberek ugyanis megvárják az azonosítást.

Gyakori az a csalási forma is, amikor először a nyugdíjfolyósítóra vagy alapítványra hivatkozva telefonálnak ismeretlenek azzal, hogy a sértett pénzt nyert. Másnap a rendőrségre hivatkozva telefonálnak, hogy a hívott fél csalás áldozata lett, és civil ruhás rendőrök keresnék fel otthonában. Az álnyomozók valóban megjelennek, és rendszerint egy bankjegyet kezdenek el fényképezni, majd a lakásban tartózkodónak a figyelmét elterelve megfosztják értékeitől.
A kiérkező (és esetleg hamis igazolványt felmutató!) rendőrök kilétét akár a 112-es segélyhívót, akár az illetékes kapitányságot tárcsázva mindenki ellenőrizheti. A valódi egyenruhás ugyanis megvárja a mindössze néhány perc alatt lezajló azonosítást, míg aki ártó szándékkal jött, az továbbáll.

Bevett módszer az is, hogy telefonon csalnak ki pénzt idősektől. A csalók ilyenkor bajba jutott unokának adják ki magukat, és balesetre vagy más szorult helyzetre hivatkozva kérnek pénzt.

– Ilyenkor kérdezzenek vissza akár az unoka, akár az anyuka nevére, adataira! A pénzt ne helyezzék ki sehova, és kizárólag az unokának, legfeljebb más rokonnak adják át, semmiképpen ne idegennek – figyelmeztet dr. Terdik Tamás.
Egy példát is említ: nemrégiben mindössze egy elfelejtett PIN kód miatt hiúsult meg, hogy ismeretlenek kétmillió forintot csaljanak ki egy idős hölgytől. A pénzt kérő ismeretlen szintén unokának adta ki magát, azonban a kért összeg felvételéhez a szerencsére csak majdnem sértettnek be kellett mennie a bankfiókba. Itt felhívta a valódi unokáját, hogy megkérdezze az elfelejtett kódot. Neki természetesen nem volt szüksége pénzre, így derült fény a csalásra.

M. Orbán András