Negyedszázada együtt

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Közművelődési Kör karácsonyi koncerttel ünnepelte 25 éves évfordulóját 2013 decemberében a városháza dísztermében. A MÁV Szimfonikusok Kamaraegyüttese meghitt koncertet adott, amelynek bevezetéseként Wintermantel Zsolt polgármester úr emlékezett meg a körről, és méltatta az újpestieket összefogó, sokszínű és értékes civil tevékenységet.

Az Újpesti Közművelődési Kör eredetileg 1877-ben alakult városunk hajdani polgármesterének, az akkoriban még gimnazista Ugró Gyulának a kezdeményezésére. Majd az 1962-ben szerveződött Fiatal Értelmiségiek Klubja szellemi hagyományaira építve jött létre 1988 decemberében az Újpesti Értelmiségi Klub, amely 1996 óta használja „jogelődjének” a nevét. A kör tagjai Újpesten élő, dolgozó vagy más módon ezen városrészhez kötődő értelmiségiek, akik úgy döntöttek, hogy – felelevenítve egy több mint százéves hagyományt – kéthetenként péntek este összegyűlnek a mai Polgár Centrumban, és vendégeket hívnak, akikkel beszélgetnek, illetve akiknek a művészetében gyönyörködnek.

Az elmúlt huszonöt év során a kör számos országos, sőt európai hírű vendéget, a magyar társadalmi, politikai, tudományos, művészeti élet, valamint a sportvilág jeles képviselőit üdvözölhette. Állami és egyházi vezetők, kutatók, írók, költők, előadó- és képzőművészek, olimpikonok avatták be a hallgatóságot tevékenységükbe, mozgalmas életükbe, alkotásaikba, eredményeikbe. A klubestek témáinak változatosságát jelzi, hogy járt a kör rendezvényein grafológus, mesterszakács, pilóta, hajóskapitány, alpinista, koronaőr, sőt sommelier is. Az idelátogató vendégekkel rendszeresen készített interjút a helyi televízió, valamint az Újpesti Napló is. A nevek felsorolása hosszú lenne, a programok kronológiája, a vendégkönyvek bejegyzései a kör honlapján (http://www.ukk.ujkk.hu/) böngészhetők, fotógalériával illusztrálva.

Számos újpesti képzőművész is klubtag, akik rendszeresen bemutatják alkotásaikat az Újpest Galériában. A kör tagjai közül hatan Újpest díszpolgárai, többen kitüntetettjei, díjazottjai. A kör képviselői 1989 óta részt vesznek az újpesti köztéri szobrok, emléktáblák, síremlékek ünnepi koszorúzásában. A híres újpesti elődökre pedig 2000 óta a nyárvégi Városnapok alkalmával felavatott, domborműves márványtáblákkal emlékeznek, amelyeknek költségeihez minden évben farsangi báljuk bevételével járulnak hozzá. Így emléktábla őrzi Újpesten többek közt gróf Károlyi István, Mildenberger Márton, Ugró Gyula, Babits Mihály, Aschner Lipót, Pállya Celesztin, Wolfner Lajos, Semsey Aladár, Lőwy Izsák, Plósz Sándor nevét, tevékenységét.

A rendszeres összejövetelek mellett számos program kovácsolta össze baráti társasággá a kör legaktívabb tagjait. Már hagyományosak országjáró kirándulásaik, jelmezes farsangi báljaik, óévbúcsúztató szilvesztereik, időnként határon túli felfedezőútjaik. Bárhol is járnak, mindig újpestinek érzik magukat, hiszen városunk hírét is magukkal viszik.

Elgondolkozhatunk azon, vajon van-e az országban még egy ilyen népes összetartó „csapat”, amely egyre idősödő életkorát meghazudtolva, ám töretlen lendülettel tevékenykedik, újabb és újabb programokat szervez azért, hogy megőrizze alapító elődeinek eszméjét, nevezetesen, hogy az újpesti értelmiségiek részére lehetővé tegye a tartalmas gondolatcserét, teret biztosítson a műveltség gyarapítására, az igényes szórakozásra, és mindenkor ablak legyen a világ felé. Az elmúlt negyedszázad alatt városunkban generációk cseperedtek fel, emlékezetes és látványos változások történtek. Reméljük a kör hagyományainak további, töretlen folytatását, és várjuk az újpesti közművelődésért lelkesedő, új tagok jelentkezését is.

Kőrös Márta

(A kör emblémáját Somos Zsuzsa tervezte.)