Nemzetközi fej-nyaki rákszűrési hét lesz július végén

  •  
  •  
  •  

A Rák-Ellenes Világszervezet (UICC-IFHNOS) a fej-nyaki daganatok napja alkalmából nemzetközi fej-nyaki rákszűrési hetet kezdeményezett. A nemes kezdeményezést a Magyar Fül-Orr-Gégeorvosok Egyesülete (MFOE) Fej-Nyaksebészeti Szekciója támogatja, önkéntes részvétellel.

A résztvevő kórházak vállalják, hogy 2015. július 20-31. között egy napon – a MH Egészségügyi Központ esetében július 24-én, pénteken – a területükhöz tartozó ellátási körben ingyenes fej-nyaki rákszűrést tartanak. A vizsgálat egyszerű szájüreg-, garat-, gége-, algarat-, orrgarattükrözésből áll, részletesebb vizsgálatokra ebben az akcióban nincs lehetőség. A kiszűrt betegek az állami egészségügyi ellátás szokványos keretei között kapnak további ellátást.

A vizsgálatokat a Fül-orr-gégészet, Fej-Nyaksebészeti osztály szakambulanciáján (MH Egészségügyi Központ – régi “MÁV-kórház”, 1062. Budapest, Podmaniczky út 109-111.) és a Fül-orr-gégészeti Szakrendelőben (MH Egészségügyi Központ – régi “Honvéd Kórház”, 1134. Budapest, Róbert Károly krt. 44) július 24-én, pénteken délelőtt végezik, előzetes telefonos előjegyzés alapján.

A „Honvéd Kórház” (MH EK I. telephely) Szakrendelőbe jelentkezni a kórház beteg-előjegyzési központi telefonszámán lehet: 06-1-465-1800
A „MÁV Kórház” (MH EK II. telephely) Szakambulanciára jelentkezni az osztály adminisztrátoránál (Fülöpné Simon Éva) lehet: 06-1-475-2711

TAJ-szám, hivatalos lakcím megadása már előjegyzéskor kötelező!
A kapott időpont előtt fél órával kell az adott kórház (telephely) betegfelvételén regisztrálni, és az esetlegesen hiányzó személyi adatokat pótolni.
Amennyiben az előjegyzés betelik, további szűrésre csak később, hasonló akció keretében nyílik lehetőség.

A szűrésre a dohányos, rendszeresen alkoholt fogyasztó, rekedtséget, nyelési zavart észlelő felnőtt betegeket várják elsősorban!
Az MH Egészségügyi Központ munkatársai felveszik a kapcsolatot Újpest hajléktalan-ellátó szakszolgálataival, mert ezen embertársaink között kiemelkedően gyakoriak ezek a betegségek. Bárkinek a szűrését készséggel elvégzik, de reálisan az említett társadalmi csoportokban érdemes szűrni, hiszen ők eleve nem vagy későn jutnak el az egészségügy látókörébe.