Novemberre fizetésképtelenné tehetik a fővárost a kormányzati elvonások

  •  
  •  
  •  

Ha a kormány nem kompenzálja a fővárost az elvonások okozta veszteségekért, Budapest novemberre fizetésképtelenné válhat – hívta fel a figyelmet egy háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

A politikus hangsúlyozta: a város eleve rendkívül nehéz anyagi helyzetét jelentősen súlyosbította, hogy a kormány elengedi a kis- és középvállalkozások által befizetendő iparűzési adó felét. Az érintett vállalkozások február 25-ig jelezhetik, hogy élni kívánnak a kedvezménnyel, eddig már 34 ezer kérelem érkezett be. Ez már most biztosan 8 milliárd forintos kiesést jelent. Karácsony Gergely 188 ezer adózónak írt levelet, amelyben arra kéri őket, ha megtehetik, ne vegyék igénybe az adócsökkentést.

Kiss Ambrus szerint már a jelenleg látható adatokból is világos, hogy ha a kormány nem kompenzálja az általa elvett forrásokat, akkor a főváros novemberre fizetésképtelenné válhat. Ha ez megtörténik, azért szerinte a kormány lesz a felelős. „Ha egy városban termelődik az ország GDP-jének 37 százaléka, és itt tönkre teszik a közszolgáltatásokat, akkor azzal egyben a gazdasági talpra állást is ellehetetlenítik” – szögezte le.

 

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

 

A főpolgármester-helyettes szeptemberben az Újpest TV „Korrekt” című műsorában beszélt arról, hogy a főváros működése már 2019-ben is az előző évek maradványainak „elégetésével” volt finanszírozható, a gazdasági válság és a kormányzati elvonások pedig előrehozták azt a pontot, amikor „földbe állhat” Budapest költségvetése.

 

, , ,