Oklevél két újpesti épületnek

  •  
  •  
  •  

A Budapesti Építész Kamara nívódíjával tüntettek ki öt épületet, továbbá kilenc elismerő oklevelet osztottak ki a FUGA Budapest Építészeti Központjában október 5-én. Az ötven pályamű közül három újpesti épület volt, ezek közül kettő kapott elismerő oklevelet az építészet világnapján.

Az estet Bálint Imre Ybl-díjas építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, az ötven beérkezett pályamű azt mutatja, hogy Budapest építészete az elmúlt években ismét magára talált. Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár pedig mérnöki és művészeti szakmának nevezte az építészetet.
A zsűri ötven pályamű közül tizennégyet tartott külön érdemesnek a díjra, közülük választották ki az öt nyertest, a további kilenc alkotás pedig elismerő oklevelet kapott.
A nívódíjas pályamunkák: a 4-es metró állomásai, a Prezi irodaház, a Trefort-kerti emlékhely, a Medve utcai Geometria irodaház, valamint a Móricz Zsigmond körtéri Gomba épülete.
A kilenc okleveles díjazott közül került ki két újpesti munka, a Baross utca 100. alatt lévő Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, valamint az Egek Királynéja-plébánia épülete. Előbbit Töős György, Erdélyi-Gárpár Judit, Lenzsér-Mezei Kata, Fátyol Tibor, azaz az Artonic Kft. tervezte. Utóbbi tervezője pedig a 4 Plusz Építész Stúdió Kft., amelynek képviseletében Berzsák Zoltán vette át a díjat.
Szesztai György, Újpest főépítésze lapunknak azt mondta, nagy dolog, hogy ötven díjra jelölt épület közül három újpesti, és ezek közül kettő is oklevelet kapott. Szerinte az elismerések azt jelzik, hogy a kortárs építészet jelen van Újpesten. A főépítész egyúttal a nyertest meghívta az Újpesti Építészeti Tervtanácsba.
Berzsák Zoltán a díj kapcsán elmondta, hogy valódi közösségi teret szerettek volna létrehozni a gyülekezetnek, ez vezérelte őket a tervek megalkotásában. A zsűri egyébként az árnyékoló designelemek és az épület kertkapcsolatainak építészeti megoldása miatt ítélte oda a díjat.

Kép és szöveg: M. Orbán András

A nívódíjról
A Budapesti Építész Kamara által alapított nívódíj célja, hogy a kiváló építészeti alkotások és innovatív gondolatok megkapják a megérdemelt figyelmet, nyilvánosságot. Egyben az is fontos szempont, hogy elősegítse az építészeti kultúra fejlődését és az építtetők-építészek közötti sikeres együttműködést.