Október 6. – Nemzeti emlékezetünk

  •  
  •  
  •  

Tizenhárom honvédtisztet végeztek ki a világosi fegyverletétel után az 1848-49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon. Bár a kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án, kora reggel kivégzett tizenkét tábornokot és egy főtisztet nevezi aradi vértanúknak. A vértanúk kultusza már a kivégzés napján elkezdődött, bár emlékük megörökítésére csak a kiegyezés után lehetett gondolni.

A nemzeti emlékezet részeként a tizenhárom aradi hős, utcanevekben is tovább él. Újpest az egyetlen budapesti település, ahol 1890-től kezdően mind a tizenhárom vértanú emlékét utcanév őrzi.

Az 1840-ben alapított településen már 1890-től a tizenhárom aradi vértanúról neveztek el utcákat, amelyek nem közvetlenül egymás szomszédságában találhatóak, mint az „utcanévbokrok” esetében lenni szokott. A kegyeleten alapuló újpesti névadás a mai kertvárost, illetve az ahhoz közeli, vagy a hajdani kispiachoz közeli utcákat érintette. Az utcanév viselésben voltak olykor megszakítások, változások. A hetvenes-nyolcvanas évek újpesti szanálásai, a lakótelepek építése, továbbá a rendszerváltozás, átírta az újpesti utcaneveket. Jó hír azonban, hogy Nagysándor József 1987 óta végre eredeti nevével szerepel az utcanév táblán és az utcanév jegyzékben is, mert addig, Nagy Sándorként jegyezve inkább a makedón világhódítóra emlékeztetett.

A rendszerváltozás után a mai Erkel utca Lahner György(?) utca lett, majd a Vécsey utcához közeli Sallai utcában, a Magyar Pamutipar lakásaiban élők cserélték többek között személyi igazolványukban a lakcímet, Lahner György(?) utcára. A rendszerváltozás idején a Magyar Pamutiparról megszűnésével a Pamutgyár utca is visszakapta Kiss Ernő aradi vértanú nevét. Az egykori kispiachoz közeli Damjanich János utca a szanálásnak esett áldozatul, ez a magyarázata annak, hogy a patinás utcát jelenleg a legújabb utcák szomszédságában, a Szilas-patakhoz közel kell keresnünk, a Pállya Celesztin és Vértes Marcell utcák közelében.

A mai Újpesten, ahol háromszáz elnevezett közterület található, vannak tehát több mint százhúsz éves múltra visszatekintő utcák, mint az aradi vértanúkról elnevezettek esetében látjuk.

(Forrás: Újpest 1907-2007 )


Vértanúink

Aradon Lázár Vilmos főtiszt, gróf Dessewffy Arisztid tábornok, Kiss Ernő tábornok, Schweidel József tábornok lőpor és golyó általi halállal halt. Kötél általi halállal halt tábornokok: Lovag Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knézich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen–Westenburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, továbbá gróf Vécsey Károly, akinek büntetése azáltal is súlyosbodott, hogy végig kellett néznie társai kivégzését, őt akasztották fel utoljára.

B. K