Oltás: a fővárosi vezetők és a MÖSZ is együttműködést remél a kormánytól

  •  
  •  
  •  

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes tette közzé azt a nyílt levelet, melyben rajta kívül Karácsony Gergely főpolgármester, Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és Kiss László óbudai polgármester kérik a kormányt: mindent tegyenek meg azért, hogy minél többen az oltás beadása mellett döntsenek.

A főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott:

“Mint minden olyan esetben, amikor az állampolgárokat közvetlenül kell tájékoztatni, ellátásukat megszervezni, és a konzultáció lehetőségét biztosítani számukra, az önkormányzatoknak kiemelt szerepet kellene szánni az oltások beadásának koordinálásában is.”

Szerinte a “fennálló nézetkülönbségek dacára a felelősségünk azt diktálja, hogy nyitottan és konstruktívan forduljunk a kormányhoz, felajánlva aktív közreműködésünket, és megosztva álláspontunkat is az oltáshoz való gördülékeny, gyors hozzáférés biztosításának feltételeiről”.

Az aláírók az alábbi három pontban foglalták össze, milyen lépésekre lenne szükség szerintük a hatékony járványkezeléshez:

1. A koronavírus-oltással kapcsolatos közbizalom növelése

“A magyar közélet régi rákfenéje a közbizalom alacsony szintje, ezt az elmúlt években gerjesztett politikai megosztottság tovább gyengítette. Ezért is fontos, hogy a koronavírus-oltással kapcsolatos közbizalom erősítéséért minden döntéshozó a maga területén kellő erőfeszítéseket tegyen. A közbizalom növelésének elsődleges módja a politikai propagandától mentes köztájékoztatás és a hiteles információ-szolgáltatás. Úgy látjuk, e téren a kormány vezetőinek és a kormány szerveinek gyakorlata elégtelen. Úgy véljük, nagymértékben hozzájárulhat a közbizalom erősítéséhez az önkormányzatok bevonása a vakcinával kapcsolatos, tudományosan megalapozott tények széleskörű megismertetésébe, valamint az oltási programmal kapcsolatos, politikai lózungoktól mentes köztájékoztatásba. Ezért ajánlunk e téren segítséget a kormánynak.”

2. Az oltási program kidolgozása

“A kormányzati tervek és a kidolgozott oltási program sok szakmai kérdést hagynak megválaszolatlanul. A kormány által meghatározottak szerint az egészségügyben dolgozók (I. csoport) és a rendvédelem-közigazgatás (IV. csoport) kivételével minden kockázati csoport oltása összefügg önkormányzati hatáskörökkel és intézményfenntartói felelősséggel, ilyen:
– a szociális ellátásban dolgozók és részesülő személyek oltása (II. csoport),
– a kritikus infrastruktúrában dolgozó személyek oltása (VI. csoport), valamint
– a kockázati csoportokba (III. csoport), illetve a 18-59 éves kockázati csoportba nem tartozó lakosok oltása (VII. csoport).
Az oltási program pontosabb kidolgozásában ezért nem csak ajánljuk, de elengedhetetlennek is tartjuk az együttműködést az önkormányzatok és a kormány között.”

3. Az oltási program lebonyolítása

“Tisztában vagyunk vele, hogy az országos oltási program lebonyolítása jelentős logisztikai kihívás a kormány számára. Sok érv szólna amellett, hogy az oltási program lebonyolítását a kormány az önkormányzatokra bízza. Az önkormányzatok készek és képesek az általuk működtetett egészségügyi alapellátás és szakellátás rendszerében, a településeinken élő polgárok által jól ismert rendelőintézetek hálózatával, az ott áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozók szaktudásával hozzájárulni az oltási program sikeres lebonyolításához.”

Kerpel-Fronius Gábor bízik abban, hogy a közös kihívás az együttműködés irányába tereli a kormányt.

, , , , , , , , , ,