Önkéntesek a homoktövisért

  •  
  •  
  •  

Közel 70 önkéntes vett részt azon az élőhely-kezelési akción, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezett a Homoktövis Természetvédelmi Területen.

Már javában főtt a tea, készültek a szendvicsek, mire a ködös reggelen megérkeztek a lelkes segítők a Megyeri híd lábánál elterülő, több mint 40 hektáros természetvédelmi területre. Bajor Zoltán elnök segítségével kezdték el a munkát – megtisztították az aljnövényzetet az elkorhadt ágaktól, lombtól. A homoktövis élőhelyének ugyanis (más erdős részekkel ellentétben) nem tesz jót a lomb- és aljnövényzet korhadása. A talaj nagy része itt futóhomok, melyen megtelepszik a védett nyílt homoki gyep, illetve a nyílt és záródó homokpusztagyep. A terület kétségkívül legnagyobb botanikai értékét a homoktövis (Hippophaërhamnoides) állomány jelenti. Ez a kb. két méteresre növő cserje telepítve sok helyen megtalálható az országban, de őshonos állományt csak itt találunk! A termőhely az 1850-es évektől ismert.
Az élőhely-kezelési akció része volt a madárgyűrűzés. Közel 50 egyedet fogtak be, s adataik (súlyuk, nemük, koruk, állapotuk) rögzítése után meggyűrűzték őket, hogy egy egységes adatbázisba kerülve később megfigyelhetők legyenek táplálkozási, szaporodási, életviteli szokásaik. A gyermekek legnagyobb örömére a sok cinke között egy meggyvágó, egy csúszka és egy fakopáncs is hálóba került.

Prófusz József