Online oktatási formát mutattak be

  •  
  •  
  •  

Finnországi székhelyű egyetem delegációja látogatott el az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumba január 18-án. Mindez azért érdekes, mert az intézmény jövő tanévtől egy online is végezhető szakot indít, ami az Európa-szerte ismert Bologna-rendszerben működik.

Először Hirmann László, az iskola igazgatója köszöntötte angolul a delegációt, majd a diákok mutatták be röviden magát az intézményt, pontosabban beszéltek két olyan szakról, ahol angol nyelven folyik a képzés, ebből egy pedig online formában is tanulható.

A Turku University of Applied Sciences Magyarországon is tart felvételi vizsgát. A Bologna-rendszerű képzésekre az intézmény által szervezett vizsgán lehet felvételt nyerni. Ez a vizsga négy részből áll, mindenhol el kell érni a minimum pontszámot. Van közte olyan, ahol olvasmányhoz illetve videofelvételhez kapcsolódnak a feladatok, van olyan, ami a hazai gimnáziuminak megfelelő matematikai ismereteket méri, van tesztsor, és egy szóbeli rész is. Utóbbin három-négyfős csoportokban kell dolgozni, a vizsga egyben az angoltudás felmérésére is szolgál, a képzések nyelve ugyanis angol. A Károlyiban hirdetett kettőből egy szak, az international business online formában zajlik, ehhez nem kel Finnországba utazni, és nem is hasonlít a hagyományos egyetemi oktatásra. Sok csoportos munkát igényel, az oktatókkal pedig rendszeres a konzultáció.

A diákok egyébként az angol nyelvű prezentáció után magyarul kérdezhették a delegációt, az egyik hallgató ugyanis magyar, az Újpest-Árpád Lions Club egyik tagjának lánya.

A mintegy háromnegyedórás bemutató után a könyvtárban a vendéglátó intézményt, a Károlyit mutatták be a három tanulóból és egy adjunktusból álló csoportnak. A vendégintézményről a tuas.fi oldalon olvashatók bővebb információk.

Finnországban, a Turku University of Applied Sciences 2017 őszén egy új online programot indít International Business szakon, ami alapdiplomát ad Business Administration irányzaton. A program egy intenzív héttel kezdődik (augusztus vége vagy szeptember eleje), amikor a diákoknak Finnországba kell jönniük. Ezalatt a hét alatt megtanulják az alapvető dolgokat, hogy sikeresen folytassák itthon a tanulmányaikat. Az első intenzív hét után ugyanis az összes tárgy online folytatódik. Az intézményt azért népszerűsítik, mert a finn felsőoktatásban tandíjat vezetnek be, ami az uniós és svájci állampolgárokra nem vonatkozik, az online távoktatás révén pedig az ottani magas megélhetési költségek helyett hazai környezetben biztosít képzési lehetőséget.

Kép és szöveg: M. Orbán András