Országos katasztrófavédelmi gyakorlat Újpesten is

  •  
  •  
  •  

Akik november 21-én délelőtt néztek országos sugárzású televíziót, hallgattak rádiót, a következő feliratra, rendkívüli beolvasott hírre lehettek figyelmesek: Önök a katasztrófavédelem próbariasztását olvassák. Ez egy katasztrófavédelmi gyakorlat! Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de kitalált helyszíneken.

A Középső Peremvidéken ismeretlen okok miatt lezuhant az Oberon mesterséges hold. Súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, megszűnt az áramellátás és az ivóvíz-szolgáltatás, nincs internet és nincs elegendő midiklorián. A helybéli lakosok tömegesen megindultak a sértetlenül maradt Coruscantba, ahol már az összes kórház megtelt. Az esemény fizikai jellemzői miatt Magyarországon nincs szükség óvintézkedésekre, ugyanakkor ténylegesen önkéntes véradási akcióra hívjuk fel a 18 és 60 év közötti lakosokat! Jelentkezni lehet egész nap az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben. Kérjük hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és eredeti TAJ kártyáját. 

Az országos katasztrófavédelmi gyakorlatból az újpesti védelmi szakemberek is kivették részüket. Wintermantel Zsolt polgármester, mint a Védelmi Törzs vezetője reggel 8 órára hívta össze a törzs tagjait a városházára, akik a hivatalban követték nyomon az eseményeket.

Zalasch Zsolt, a Polgári Védelem IV. Kerületi Kirendeltségének vezetője felvázolta a tennivalókat, illetve osztotta el a feladatokat az előre kidolgozott védelmi terv alapján. Miközben a stáb a (szerencsére fiktív) riasztásra várt, a kirendeltség-vezető felvázolta azokat a problémákat, amelyekkel a védelmi törzs, a polgári védelem munkatársai a gyakorlatban, katasztrófahelyzetben találkozhatnak. Zalasch Zsolt a vörösiszap katasztrófa elhárításában szerzett féléves, személyes tapasztalatait osztotta meg a csapattal. Mint elmondta, a szakemberek ilyenkor rutinszerűen végzik a dolgukat, teszik, amit tenniük kell. A legtöbb gondot szinte az amatőr önkéntesek jelentik, akik óriási segítő szándékkal, de szaktudás hiányában sokszor akadályozzák a mentést, veszélybe sodorják önmagukat. Vannak persze gyakorlott szervezetek is, mint pl. a Máltai Szeretetszolgálat, amely Devecseren és Kolontáron teljes mértékben átvették a lakosok ideiglenes elhelyezésének megszervezését. A jövőben a civil szervezetek, az önkéntesek katasztrófahelyzetbeli működésének összehangolása lesz az egyik legfontosabb feladat.   

Cserna Sándor közbiztonsági, védelmi referens szakmai előadása után elmondta: – az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy igenis nagy szükség van kerületi szinten katasztrófavédelmi gyakorlatokra, melyeket a Polgári Védelem Újpesti Kirendeltségével évente több alkalommal is megtartanak.

Kisbolygók ugyan nem zuhantak le, de az elmúlt egy évben 6-7 esetben kellett intézkedniük valós okok miatt.  Ezek nagy része lakástűz volt, de különleges feladat volt, amikor a Sanofi Gyógyszergyárban veszélyes anyag jutott a környezetbe. Egy hete pedig a Rózsa utcában talált robbanószerek miatt kellett összehívni a Védelmi Törzset, intézkedni a lakók menekítéséről, elhelyezéséről. Ezekben az esetekben kiderült, hogy az érintett szervek: a Tűzoltóság, a Mentőszolgálat, a Polgári Védelem, a Honvédség, a Polgármesteri Hivatal osztályai tudják, hogy mi a dolguk, és szakszerűen el is végzik azt. Szinte percek alatt meg tudják oldani, hogy a lakosok biztonságban, normális körülmények között töltsék el azt az időt, amíg a katasztrófa helyzet meg nem szűnik. Ha a lakók nem tudnak ismerősökhöz, rokonokhoz menni, akkor iskolákban, önkormányzati lakásokban helyezik el őket. Nyári nagy melegben friss vizet, hidegben melegedő autóbuszt, takarókat, forró teát tudtak biztosítani számukra.

Az országos katasztrófavédelmi gyakorlat november 21-én 18 órakor a légvédelmi szirénák (csökkentett hangerejű) kipróbálásával zárul.