Összefogás a magas vérnyomás ellen

  •  
  •  
  •  

Sikeresen zárta a Magyar Hypertonia Társaság az „Éljen 140/90 alatt!” program során idén ősszel indított, elsősorban fiatal korosztályhoz szóló kampányát. A kezdeményezés célja az volt, hogy az iskolákon és a közösségi médián keresztül hívja fel a figyelmet a magas vérnyomás megelőzésére. Az iskolák részére kiírt „Hypertonia Éve 2011” pályázaton Budapestről nyolc oktatási intézmény, köztük az újpesti Bajza József Általános Iskola is részt vett a megmérettetésen.

A Magyar Hypertonia Társaság „Hypertonia Éve 2011” címmel iskolai pályázatot hirdetett az ország összes általános- és középiskolája részére, hogy kiderüljön, melyik intézmény diákjai tudják a legnagyobb figyelmet fordítani az egészségre, azon belül a magasvérnyomás-betegség megelőzésére.

A feladat az volt, hogy a diákok mérjék meg a legtöbb szülő, nagyszülő, családtag, ismerős vérnyomását és a mért értékeket rögzítve és beküldve vegyenek részt a pályázaton. Minden megmért vérnyomás 1 pontot ért. További külön pontot ért, ha az illető, akinél magas vérnyomást észleltek, el is ment orvoshoz és a vérnyomásív megfelelő rubrikájában az orvos pecsétje is szerepelt. A pályázaton minden iskola egyenlő eséllyel indult, a végleges eredmények az intézmény létszámának arányosításával kerültek meghatározásra.

A pályázaton 42 iskola indult, akik összesen több mint 20 000 ember vérnyomásértékét mérték meg, és több mint 1400 főt – akinél magas vérnyomás értéket mértek – irányítottak orvoshoz! Szinte az ország egész területéről érkeztek pályázatok, a legtöbb nevezés budapesti, Pest megyei és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei régióból érkezett.

Első helyen a nagyszentjánosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola, második helyen a Tisztavasvári Középiskola Szakiskola és Kollégium, harmadik helyen pedig a nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola végzett.

Újpestről a Bajza József Általános Iskola nevezett. Akik több száz méréssel járultak hozzá a diákok és családtagjaik, rokonaik egészségének megőrzéséhez.

A nyertes iskolák nyereményüket a Magyar Hypertonia Társaság budapesti kongresszusán szervezett ünnepélyes díjátadón vehették át.

Az orvostársaság éves kongresszusán külön hangsúlyozták a szakértők, hogy a Kárpát-medencei régióban továbbra is növekszik a magas vérnyomás előfordulása – meghaladva a 2 milliót – és a betegség következményeként kialakuló súlyos szervi betegségek száma is folyamatosan emelkedik.  A nem kontrollált hypertoniás betegek száma még mindig igen magas. A Magyar Hypertonia Regiszter 2002 és 2005 közötti időszakban végzett mérései alapján a nem kezelt magasvérnyomás-betegek száma megközelíti a 60 százalékot hazánkban. Mindazonáltal öröm, hogy az MHT küldetése sikeres, mivel a felmérések azt is mutatják, hogy a hazai betegek több mint 40%-a ma már hatékony gyógyszeres ellátásban részesül, ami európai szinten is kiváló eredmény.

Az iskolai pályázaton kívül a Társaság világhálón keresztül is szól a fiatalokhoz, és rajtuk keresztül családtagjaikhoz, ismerőseikhez. A legnagyobb magyar videómegosztó portálon neves hazai szakemberek és a Lelkes-Mérő család bábfigurái részvételével négyrészes oktatófilm-sorozatban mutatták be a magasvérnyomás-betegséget, annak kialakulását, megfelelő kezelését és a helyes otthoni vérnyomásmérést.

A fiatalabb korosztály igényeihez és szokásaihoz illeszkedő eszközzel, a Facebookon játékos és tájékoztató formában is informálódhattak az érdeklődők a magas vérnyomásról. Napi jótanácsot kérhettek, heti rendszerességgel olvashattak a betegséget érintő kérdésekről, de játék keretében hozzá is járulhattak ahhoz, hogy a Lelkes-Mérő család tagjai minél egészségesebb életet élhessenek.

A kezdeményezéshez ez idáig több mint 1.200 ember csatlakozott (like-olt), és havonta több mint 6.300 érdeklődő keresi fel a kluboldalt. A kampány kezdete óta több mint 300.000 érdeklődő találkozott a megjelenített tájékoztató üzenetekkel, és több mint ötszázan hozzá is szóltak a témához.