Öten lettek rosszul a szén-monoxidtól

  •  
  •  
  •  

Öt embert vittek kórházba a mentők szén-monoxid-mérgezéssel kora reggel a főváros IV. kerületéből. Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyelete szerint mindannyian könnyű sérüléseket szenvedtek. A helyszínen ellátták, majd az Erzsébet kórházba vitték őket.

A mentők hajnalban, valamivel 5 óra előtt kapták a riasztást, egy újpesti lakáshoz, ahol három felnőtt, és két kisgyermek tartózkodott – tájékoztatta honlapunkat Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója. A mentők két kocsival siettek a helyszínre, ahol ellátták az enyhe szénmonoxid  mérgezéses tünetekre panaszkodó lakókat. A felnőtteket megfigyelésre az Erzsébet, a két kislányt pedig a Heim Pál kórházba szállították.

Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője elmondta, hogy a helyszínre érkező tűzoltók elzárták valamennyi olyan berendezést, amelyből valószínűsíthető volt a szivárgás. Hogy pontosan honnan áramlott vissza a lakásba a mérgező gáz, a későbbi hatósági vizsgálatok mondják majd meg.Hogyan védekezzünk?

A gázfűtéses lakásoknál elsősorban a belső térben elhelyezett régebbi, nyílt égésterű kazánokra és a kéménybe kötött konvektorokra kell fokozottan ügyelünk. Ezek égéstere ugyanis közvetlen összefüggésben van a lakás légterével, és ha a kéményben vagy az égéstérben probléma adódik, akkor az égéstermékek (a széndioxid és szénmonoxid is) visszaáramolnak a lakásba.

A parapet konvektoroknál elvben a fenti probléma nem adódhat, de mégsem minősíthetjük őket minden szempontból veszélytelennek. Ilyen konvektorokat gyakran olyan lakásokban találunk, ahol a nyílászárók már nem túl jó állapotúak, az ablakok bizony rosszul záródnak. Ezeknél sajnos előfordul, hogy az ablakréseken keresztül az égéstermékek kis mennyiségben, de folyamatosan visszaáramolnak a lakás légterébe. A parapet konvektoroknál tehát fokozottan figyelni kell az ablakok állapotára és a szellőztetésre (szellőztetéskor kapcsoljuk le a konvektort.

A napjainkban ismét divatba jött kandallók és cserépkályhák ugyancsak a kéményre, a kéményhuzatra érzékenyek. A fűtés megkezdése előtt kötelező a kéményhuzatot ellenőrizni, szükség esetén a kéményt tisztítani. A nyár és az ősz után az eddig használatlan kéménybe beesett tégla, madártetem szűkítheti le az átáramlási keresztmetszetet, ami az első befűtéskor nagy bajt okozhat. Ezeknél a hagyományos fűtési módoknál a fűtési technikákra is figyelmet kell fordítani. A gyakorlott fűtőknek bizonyára nem szükséges tanácsokat adni, de azért hagy hangsúlyozzuk ki, hogy a túlságosan hamar lefojtott cserépkályhában vagy zárt kandallóban könnyen kialakulhat a tökéletlen égés, vagyis a szénmonoxid termelés, ami az erős fojtás következtében visszaáramolhat a belső térbe. A szellőző és légbevezető nyílásokat csak a tűz teljes leégése után szabad teljesen lezárni. Hasonló figyelemmel kell gondozni a ma már elavultnak számító régi vaskályhákat, konyhai sparhelteket is. Sok helyen használnak még ilyeneket.

Nagy hangsúlyt fektetünk a szigetelésre is a téli időszakban, azonban nem árt ezzel is óvatosan bánni. A régi, rosszul záródó nyílászáróknak – az energia veszteségtől eltekintve – volt egy pozitív tulajdonsága; állandó légcserét biztosított a lakásban. A korszerű, igen jól záródó nyílászárók beszerelése után a lakástulajdonosok gyakran panaszkodnak a falak penészedésére, ami azt jelzi, hogy a korábbi, természetes légcsere megszűnt. De ez csak a kisebbik baj! A nagyobb az, hogy a nyílt égésterű gázkazán, gázbojler és kéménybe kötött gázkonvektor nem kap elég levegő utánpótlást. A kéménynek nincs honnan szívnia a levegőt, és megfordulhat benne az áramlás iránya; a mérgező égéstermékek visszaáramolnak a lakásba. Amennyiben tehát otthonunkban nyílászárókat cseréltünk, akkor a megfelelő és folyamatos légcseréről is külön gondoskodnunk kel – pl. az új nyílászárókba épített légbevezető elemekkel, vagy korszerűbb szellőzőrendszerekkel.

Adódhatnak olyan veszélyforrások is, amiket sokkal nehezebb előre látni, és felkészülni a kivédésükre. Egy korábban jól működő kéménynek megváltozhatnak az áramlási tulajdonságai, mert pl. valami megváltozott a környezetében. Építhettek egy magas falat, új magas épületet a mi kéményünk mellé, ami megváltoztatta a korábbi áramlási viszonyokat (volt rá eset), de sajnos az is előfordult az elmúlt évek szélviharos időszakaiban, hogy a szélorkán fújta vissza a kéményben a füstgázokat. Az előbbire talán még lehet gondolni, de az utóbbira nagyon nehéz felkészülni. Mindenképpen ajánlatos a lakásban szénmonoxid érzékelőt felszerelni, hogy ha probléma adódik, akkor időben biztonságba tudjuk helyezni magunkat és családunkat is.

(forrás: www.epitinfo.hu)