Pezsgő vagy habzóbor?

  •  
  •  
  •  

Magyarországon az utóbbi években virágkorát éli a borkultúra. Egyre több étterem és vendéglátóhely szentel különleges figyelmet a minőségi borkínálatnak. A fogyasztók is tudatosabban választanak borokat, mint korábban és a minőségi társasági csevej egyik központi témája is a bor lett, évről évre nő azoknak a száma is, akik komolyabb háttérismeretekkel rendelkeznek a borok kapcsán. De az elmúlt években egy másik italra is egyre nagyobb érdeklődés terelődött és ez nem más, mint a pezsgő.

A pezsgő nem habzó- vagy gyöngyözőbor! Mindegyik széndioxidot tartalmaz, de a legfőbb különbség az, hogy a buborék, hogyan kerül bele az italba.

Az a pezsgő, amely egyáltalán nem kap cukrot, azt nyerspezsgőnek (Brut Nature) nevezzük. Ínyencek nagy kedvence, hiszen a lehető legszárazabb, és ezt a legnehezebb elkészíteni, hiszen a pezsgőkészítés folyamatában nincs lehetőség korrigálásra. A tradicionálisan elkészített pezsgőkben a legfinomabb a buborékok szerkezete, mivel a hosszú eljárás során simulékonnyá válnak. Illatában és ízében gyakoriak a gyümölcsös (citrus, körte, alma) jegyek mellett az élesztőkből származó, toast-os, kenyérhéjas, élesztős jegyek is.

A kereskedelmi forgalomba kerülő pezsgők legnagyobb része tankeljárással (Charmat Method) készül. A “hétköznapi pezsgőfogyasztó” poharába leggyakrabban ilyen tankpezsgő kerül, ebben az esetben a pezsgőre jellemző szénsavasságot eredményező másodlagos erjedés nem a palackban megy végbe, hanem nyomásálló rozsdamentes acéltartályokban. 

Nagyban különbözik a fenti eljárásoktól a habzóborok vagy gyöngyözőborok előállítása. Ezek a kész borban történő szén-dioxid elnyeletéssel készülnek, előállításuk lényegesen kevesebb munkát igényel a pezsgőhöz képest, mivel nincs hosszadalmas folyamat, a széndioxidot mesterségesen adják a borhoz. A gyöngyözőbor buboréktartalma lényegében mind természetes, mind mesterséges eredetű lehet.

A habzóborba a szén-dioxidot minden esetében mesterségesen teszik bele, úgy hogy a palackban legalább 3 bárnyi túlnyomás uralkodjon. A habzó és gyöngyöző borok jellemzően virágosabb, gyümölcsösebb illatúak, ízükben is frissítőbbek, míg a buborékok kevésbé elegánsak.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}