Puliszka, a pásztorok eledele

  •  
  •  
  •  

A hagyományok mentén vidám délelőttre hívta vásárlóit az Újpesti Piac- és Vásárcsarnok április 28-án, szombaton, nem sokkal Szent György napját követően. A megszokottól kicsit távolabb, a virágpavilon oldalán állították fel most a Piacfelügyelőség sok finomságot kínáló asztalait.

–  A népi hagyomány szerint Szent György napja az állatok legelőre történő kihajtásának időpontja, és az igazi tavaszkezdet ideje. Ezért az egyik legismertebb néphagyomány az állatok első kihajtása, amelynek az emberek mindig nagy jelentőséget tulajdonítottak. – mesél Balogh Angéla az Újpesti Piac-és Vásárcsarnok vezetője a hagyományokról.

A Piac kereskedői, a piacfelügyelőség dolgozói ebben az évben sem mentek el a jeles nap mellett, ám arra nem gondoltak, hogy a tavaszkezdet nyári meleggel érkezik.

A napsütötte területen aranysárgára sütött puliszka-kóstoló várta a vásárlókat.

– A pásztorok eledelét örömmel kínáljuk –  folytatja Balogh Angéla. Készítettünk sajtosat, szalonnásat, kolbászosat és túrós ízesítésűt. És két gyönyörű kisállat is itt van, mutat az alkalmi karám felé a piacvezető asszony, ahol egy csöpp fekete bárány és hasonló méretű és korú gida ismerkedett a gyerekekkel és a felnőttekkel. Szívesen vagyunk lebonyolítói az ilyen és ehhez hasonló programoknak, olyanok vagyunk, mint egy nagycsalád, ahol örömmel várják a látogatókat, a kedves vendéget.  A fáradozásunknak mosoly a „fizetsége” és talán az újpesti piac jó hírét is viszik a vásárlók tovább.

Hogy ez mennyire így van, példázza Juhász Rudolfné, aki a túrós puliszkát ízlelgette:
–  Azt hiszem, a pásztorok régen ennél egyszerűbb puliszka ételt készítettek maguknak. Ez a túrós változat nagyon finom – mondja elismerően a Piacfelügyelőség főztjére.

–  A barátnőm újpesti, vele jöttem ki a piacra, kifejezetten emiatt a program miatt. Erzsi, annyiszor mesélt már arról, hogy hol fánkkal, máskor lecsóval, ősszel musttal kínálják a vásárlókat, hogy kedvet kaptam egy kis „hagyományápoláshoz”, ami kedves dolog –  mondja Marika.
A Vári házaspár, Katalin és István véletlenül cseppent a forgatagba. – El is felejtettem, hogy ma van a piaci program, pedig a héten láttuk a kifüggesztett plakátot az eseményről – meséli Katalin asszony. Muskátlit nézegettünk, amikor arra lettem figyelmes, hirtelen még többen lettünk.  Többször voltunk már piaci kóstolón, én nagyon értékelem ezt a kedves fogadtatást.  Jólesik egy falat a főztjükből és olyan kedvesen, szívesen kínálják. Látszik, hogy örömmel készülnek ezekre az alkalmakra, élvezik maguk is.

Zsófi és Dani, az óvodás testvérpár a gidát és a fekete bárányt nézegette.  A pár hetes kis állatok    érdeklődve néztek vissza rájuk.
Nagyon helyesek, gyönyörű jószágok- mondja Zsuzsa, az anyuka, élmény a kicsiknek.

– Reméltem, hogy a gyerekek élvezettel nézegetik majd a gidát és a báránykát is- fűzi hozzá Balogh Angéla a piac vezetője, és a puliszka is ízlett, úgy láttam.  Mi, újpestiek, már ismerjük egymást, a piac kimondottan egy kellemes találkozó hely. Örülök, hogy két falat között pár mondatot is tudunk váltani a vásárlókkal. Sokan azt is elmondják, miért szeretnek itt vásárolni, milyen észrevételeik vannak. Azt is jó látni, hogy ilyenkor egymással is beszélgetnek a kóstolók. Senki nem rohan tovább.  Május végén a gyerekeket várjuk majd meglepetéssel. A bohóc már készül, velünk együtt, a vidám gyermeknapra.

b. k.